12.03.2025 - 10:10
|
Actualització: 12.03.2025 - 13:26
El presentador Marc Giró ha estat molt aplaudit aquestes darreres hores per la defensa de la llengua catalana que va fer ahir en el monòleg inicial del seu programa Late xou, que s’emet cada dimarts a la 1 de Televisió Espanyola. Una intervenció en castellà de més de cinc minuts que esmicola tots els tòpics catalanòfobs i defensa el valor i el potencial del català. Vegeu-lo ací.
“El catalán sirve para pedir la independencia y también para no pedirla…”
T’estimo molt i més, Marc Girò.
Monólogo completo de este noche en el #LateXou en #La1 pic.twitter.com/JadHGX4APw
— maría tatus 💫 (@maria_tatus) March 11, 2025
A partir de la notícia de la consulta sobre la llengua base a les aules valencianes, Giró trenca la idea de la “llibertat lingüística” que ven el conseller Rovira, i diu: “Aquesta iniciativa, en el fons, pretén reduir, laminar a la manera nacionalcatòlica, el valencià de les aules.” “Mira, els valencians han aconseguit de fer un referèndum abans que els catalans. Se’ls deu haver de reconèixer el mèrit”, comenta irònicament. I afegeix: “Cal aclarir que el valencià és una llengua que s’assembla tant, però tant, tant, tant, al català, que ves que no sigui català. Jo estic convençut que, si el valencià s’assemblés més a l’anglès que no al català, tots aquests problemes no els tindríem.”
Després, Giró diu que, malgrat què puguin pensar les famílies que defensen l’educació en castellà perquè els costa aprendre en català, això és confiar molt poc en els infants valencians: “Jo estic convençut que són molt espavilats. Vaja, tant o més espavilats que a la resta de la península. Jo a vegades veig criatures valencianes i dic, són estàndard. Les veig perfectament capacitades. Veig que són capaces amb el valencià, amb el castellà i amb tot allò que els llancin, vaja. O què passa? Que el cap no els funciona prou bé? Escolta, s’ha de confiar en la capacitat intel·lectual de les noves generacions.”
Afegeix Giro: “Sí que comprovo, novament, que a Espanya continua havent-hi persones que tenen una certa mania al català. A la llengua catalana. Bé, i al català també.” I diu que no és veritat que es parli català per molestar. “Mira, si jo volgués molestar-te realment, faria un repic d’atuells a la porta de casa, et punxaria les rodes del cotxe, quan passés pel teu costat em faria un pet o et dispararia un gra d’arròs amb una sarbatana casolana feta amb un boli BIC”, diu. També hi ha espanyols, diu, que no entenen per què es parla en català si es poden dir les mateixes en castellà, i que creuen que el català no serveix de res i és una pèrdua de temps. “Això ho pensen de la mateixa manera que Donald Trump pensa que l’espanyol és una llengua que, si saps anglès, no té raó de ser“, diu.
“Com vols que no serveixi de res llegir en català original Ausiàs Marc i Mercè Rodoreda? Per favor. És una preciositat, això. És que el català serveix per a moltíssimes coses. Serveix per a tot allò que et proposis. El català serveix per a discutir, per a estimar, per a cuidar, per a guarir. Serveix per a consolar, per a fabular, per a receptar, per a sermonejar, per a guiar, per a xiuxiuejar, per a mentir. El català també serveix per a recordar, per a imaginar, per a cuinar, per a ajudar, per a donar les gràcies, per a advertir, per a cridar. Es crida molt bé en català. El català serveix per a cardar, es carda molt bé en català”, diu.
I amb això, enllaça amb el final del monòleg: “En català pots demanar una hipoteca, pots demanar feina, pots demanar almoina, pots demanar misericòrdia, pots demanar la independència. Però també pots no demanar-la. El català és una llengua que serveix per a dir adeu, però també és una llengua perfectament funcional per a donar la benvinguda. Benvinguts al Late xou!”