Les mans ertes, la distància amb la gent, dels qui seuen a la primera fila

És trist que no puguen ni acceptar una crítica, que salten indignats cada vegada que els diem que no és pas per això que ens ofereixen ara que vam fer el Primer d’Octubre

Vicent Partal
20.09.2022 - 21:40
Actualització: 20.09.2022 - 23:01
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Despús-ahir, Girona Vota va organitzar un gran acte per a tancar les 259 setmanes consecutives en què ha convocat els ciutadans cada dilluns a la plaça del Vi per protestar contra la repressió i reclamar l’alliberament dels presoners polítics i el retorn dels exiliats. Durant 259 setmanes, tot de gent s’hi ha aplegat sense divisions de cap classe i sense preguntar-se mai què votava el del costat per donar suport a tots els represaliats, del primer al darrer. D’ençà del 2017 i fins aquesta mateixa setmana, amb una fidelitat i un compromís enormes, desafiant tots els obstacles, que mira que n’hi ha hagut i de tota mena.

L’acte final va comptar amb la presència, en directe o per vídeo, dels nou presos polítics alliberats després d’haver-ho demanat el Consell d’Europa. Però també de més represaliats a causa de diverses accions fetes per defensar aquests nou presos polítics, sobretot arran de la sentència. I una d’aquestes represaliades, Carla Costa, va tenir una intervenció especialment punyent i vibrant, fantàstica (la podeu veure en vídeo), en la qual va recordar a tothom que hi havia represaliats de primera i de segona i que no tots eren represaliats per l’estat espanyol, sinó que també hi havia represaliats per part de la Generalitat de Catalunya.

Mirant les imatges de l’acte, m’ha cridat l’atenció que en uns quants moments es veu clarament com, mentre Carla Costa llança veritats com punys des de l’escenari, la gent aplaudeix, amb la notable excepció de les primeres files. Hi ha moments en què les dues primeres files estan quietes del tot, amb les mans ertes, mentre darrere seu la gent no tan sols aplaudeix sinó que també alça les mans en un gest clar d’entusiasme, no sé si també de desafiament.

És una imatge colpidora, que m’ha portat al cap situacions semblants que molts de nosaltres hem viscut aquests darrers temps. I que són un reflex clar de la distància com més va més astronòmica que hi ha entre la gent del carrer i la classe política. Entre els represaliats de primera –tens més raó que un sant, Carla– i la gent de segona.

És trist que alguns dels represaliats de primera, i això no ho dic pel que va passar a Girona, bé que ho sabeu tots, aquella gent per qui vam fer tant com poguérem, ara ens retornen aquella mobilització amb egoisme, amb males cares, amb displicència i, fins i tot, arribant a insultar els qui simplement continuem dient avui allò que ells mateixos ens deien el 2017, aquells de nosaltres que continuem lluitant per allò que a ells els va dur a la presó o a l’exili.

És trist que no puguen ni acceptar una crítica. És lamentable que s’enutgen i salten indignats cada vegada que els diem que no és pas per això que ens ofereixen ara que vam fer el Primer d’Octubre. És lamentable que ens envien les esquadres de hienes digitals a mossegar amb ràbia redoblada. És lamentable que es guarden les mans en les butxaques, ertes, quan gent que té pendents anys de presó exactament iguals que els seus –i que els podrien passar en cel·les exactament iguals que les seues– els retreu que no fan per nosaltres allò que tanta gent va fer per ells. És lamentable que els Mossos continuen espiant gent i involucrant-la en persecucions. És lamentable que els serveis jurídics de la Generalitat continuen portant davant els tribunals gent amenaçant-la de presó. És lamentable que els diners que van eixir de les nostres butxaques per a defensar-los a ells no es facen servir ara per defensar els joves. Però, sobretot, és lamentable que no facen res per avançar en el camí de la independència, que al final és la raó de tot això que passa, repressió inclosa.

Més enllà de la tristor i la queixa, tanmateix, hi ha la constatació plena dels fets, gràcies al seu desvergonyiment que cada dia és més gran. I és amb això, i és gràcies a això, i és a partir d’això, que nosaltres hem de guanyar una precisió més gran a l’hora de comprendre què fem avui i per què, a l’hora també d’analitzar què vàrem fer malament aleshores i a l’hora finalment d’entendre què no hem de tornar a fer mai. I qui diu mai diu en aquesta nova fase il·lusionant que s’ha encetat després de la manifestació de l’Onze de Setembre.

 

VilaWeb necessita del vostre suport. Si voleu, i podeu, us demanem que us feu subscriptors perquè és gràcies als qui ja ens ajuden que podem seguir creixent. Imagineu el que podríem arribar a fer amb el doble de subscriptors que tenim ara!

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Joan Mollà
Joan Mollà
20.09.2022  ·  22:13

Ja fa temps que és evident el distanciament de la classe política de la ciutadania, i que cal una regeneració del sistema de partits, fruit del règim del 78, pensat perquè els votem cada 4 anys i que ells vagin fent la seva. Llistes tancades dels quals només coneixes la imatge del cap de llista, ni idea del programa que presenten. Molt poder ( millor diríem influència i càrrecs) per a uns partits esquifits, de molt pocs militants i a qui no s’escolta. Això s’ha d’acabar o l’abstenció se’ns menjarà. Cal una llista cívica, de gent decidida a lluitar, que respongui directament davant dels seus electors, no davant del secretari d’organització del seu partit. O ens hi posem tots plegats o això és un atzucac.

Ramon Ausió
Ramon Ausió
20.09.2022  ·  22:14

Em fan fàstic aquests politics que tenim la desgràcia de tenir. Crec que nomès reaccionaràn amb l’amenaça de retirar-lis la mamella. Llista civil.

joan rovira
joan rovira
20.09.2022  ·  22:18

I tant que sí, Sr. director, per si té a bé publicar el comentari que vaig fer en tancat pels subscriptors, fer-ho a l’espai obert de l’editorial.

Gràcies, Carla Costa i a tots els represaliats. Joves, grans i més grans, de les tres generacions del Primer d’octubre, que viuen en primera persona la catxa dels polítics catalans i els pactes indignes amb els colonitzadors.

¿On era la premsa i els departaments universitaris, abans i durant els darrers cinc anys, que han permès o fins i tot planificat conjuntament les etapes de la rendició per tal de, tot anorreant els sentits de la comunitat a la qual han enganyat, justificar-se?:

*etapa 1. (la FALSA revolució del xantatge emocional)
-la revolució sense un paper a terra, dels somriures, mística. Etc.
*etapa 2. (la FALSA revolució del xantatge intel•lectual)
-la revolució assenyada, ponderada, honesta. Etc.
*etapa 3. (la FALSA revolució del xantatge institucional)
-per la Secretaria al parlament, pel control de les entitats socials ANC, Òmnium, contra assistir a la Diada. Etc.
*etapa 4. (La FALSA revolució de les eleccions a l’administració local) en curs de programació:
-les falses joventuts heroiques a BCN: Trias, Maragall … Colau, Collboni … Etc.

Que no va passar ja a la Primera transició (1978-1982)? I, què havia de succeir al (1931-1936)? Una traïció al poble alliberat que les elits amaguen de manera planificada i conjunta per tal de capgirar la història real dels catalans; tot sacrificant-los a l’empara d’unes ideologies que trepitgen, en benefici personal.

Feu autocrítica, posant-vos al servei del poble alliberat, o plegueu tots d’una vegada!

Pere Subirana
Pere Subirana
20.09.2022  ·  22:19

El problema es que L’Estat Espanyol us va enganyar. En posar polítics a la presó us vau oblidar que us havien traït, que havien traït la independència. Vosaltres anàveu posant llacets groc en solidaritat amb uns traïdors, com després s’ha demostrat amb tots els empresonats començant pel Junqueras. Ara que arriben els veritables represaliats ja no queda solidaritat perquè ells se la van endur tota. Teniu els partits polítics i els seus dirigents encara en massa consideració. Us els creieu. Els voteu. Cada vot per a ells ens allunya de la independència. Venereu els traidors i ignoreu els veritables independentistes.

Josep Maria Bagant
Josep Maria Bagant
20.09.2022  ·  22:20

No hi ha retorn pel que sembla, de tan corcats com són. La llista civil ha de començar ja, amenaçant les municipals.

Carles Serra
Carles Serra
20.09.2022  ·  22:27

Gràcies Vicent, més clar impossible; per la resta només desitjar que aquest polítics a les pròximes eleccions se’n vagin a la paperera, que es d’on no haurien d’haver sortit; així també veurem la realitat d’aquesta societat.

Matilde Font
Matilde Font
20.09.2022  ·  22:32

Si als polítics els cou el què els diem, que se rasquen. No cal que tinguen la pell tan fina.
Ara hem de fer costat als milers de represaliats i als exiliats que no poden tornar.
I continuar amb la mobilització ciutadana, que és el què els fa més respecte.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
20.09.2022  ·  22:32

ARA ÉS L’HORA. La segona república espanyola s’esdevengué pels resultats electorals d’unes eleccions municipals…les properes eleccions municipals han de servir per fer el retruc independentista: llistes cíviques arreu, a ciutats i pobles. ANC i demés lleials posau-vos-hi…
Hi haurà llocs on potser tothom s’hi sumi: excel·lent sempre que els partits acceptin no tenir-hi més dret d’empriu que la gent i les associacions, a altres llocs se n’hi avendrà qualcun d’extraparlamentari, a altres caldrà fer agrupacions d’electors. Com que la cosa té una mica de complicació cal posar-s’hi ja, especialment a les grans ciutats on fer l’agrupació d’electors pot requerir recollir moltes de signatures (però la recollida de signatures ja serveix de precampanya electoral). És urgent i no hi ha espera. Si llavors a Junts hi guanyen el torçabraços els lleials, o a ERC els afiliats en canvien la direcció, o les CUP reconeixen que el Referendum està fet i guanyat i no cal fer-ne cap altre, millor… però com que no serà segur que el canvi sia de fiar caldrà mantenir les candidatures fins després de les municipals i fins després de que el Parlament de Catalunya haja reafirmat la DUI que es declarà i llavors es deixà en”stand-by” el 27 d’octubre de 2017. I si no ho fan, encerclar el Parlament fins que obeeixin allò que el poble sobirà ja havia ordenat el primer d’octubre.

Josep Albà
Josep Albà
20.09.2022  ·  22:36

Costa comentar aquests editorials sense caure en l’insult, en la desqualificació més absoluta, sense deixar-se portar per la indignació i, en definitiva, sense engegar-ho tot a fer punyetes. Em costa tant, que no escric boi mai, però avui ho faré. Perdoneu, doncs pels insults i la indignació desbocada.

Ens van estafar i ens estafen de la manera més vergonyosa i flagrant possible. Tenim l’enemic, l’autèntic i més perillós enemic, al Govern de la Generalitat i a la majoria absoluta (falsament) independentista del Parlament de Catalunya.

Tenim la nació, la llengua i la dignitat entregada a l’enemic a canvi de res de res, ens estem deixant esborrar del mapa sense dir, però sobretot sense fer, res de res. Aquesta és la crua realitat que veig i visc cada dia.

I com sempre em passa no veig les esperances de què parla el Sr. Partal amb el seu optimisme tantes vegades necessari, sí, però també tantes vegada infundat.

Des de sota de tot de les bases independentistes, la ruïna és total, companys, el desànim és complet i el pessimisme més negre només és superat per la fúria que és manté viva i creixent en el nostre esperit, però que no sabem canalitzar en res productiu.

Espero que algun dia, refets de la destrucció i la rendició en què ens han ensorrat, puguem llançar aquesta fúria contra aquests polítics de la majoria absoluta (falsament) independentista del Parlament i del Govern, covards, vividors, mentiders, farsants, infames rendits que s’han oblidat del mandat democràtic del Primer d’Octubre i confraternitzen amb els botxins a Catalunya i a fora de Catalunya.

Joan Benet
Joan Benet
20.09.2022  ·  22:37

Fins que no canviï la llei electoral, si no són aquests barruts seran els que ara els fan la feina bruta.
Aquest sistema de partits polítics/oficina de colocacio per ganduls és pervers. I només convé als que en viuen.

Núria Feliu
Núria Feliu
20.09.2022  ·  22:42

Un gran editorial. El millor en molt temps. Des de l’alliberament dels represaliats de primera, m’he preguntat que feien ells pels represaliats de segona. I és RES. Quina vergonya i quina rabia.
Gràcies per fer-ho public.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
20.09.2022  ·  22:44

La vanitat més la intel.ligència poden fer un bon polític.
La vanitat més la incompetència, un mal polític.
La vanitat, més la incompetència més la por, un titella.

Soledat Balaguer
Soledat Balaguer
20.09.2022  ·  22:47

El poder és sempre un gran delinqüent impune (Sciascia)
Viure és prendre partit (Gramsci)

Actuem amb consciència i conseqüència. Cada dia. Perquè ja vam votar.

Gràcies per tant, Vicent.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
20.09.2022  ·  22:48

Vaig veure els polítics molt distants de la gent. Només es relacionaven entre ells i era pràcticament impossible acostar-t’hi i fes-lis alguna pregunta.

Camí Tous
Camí Tous
20.09.2022  ·  22:57

A cada editorial que escriu és més impecable que l’anterior. Quina enveja sana em provoquen els seus escrits.
Pel que fa a aquests polítics que tenim dir-lis què qui s’han cregut que són?
Se senten poderosos, més que nosaltres … però realment van despullats i els acabarem de destapar del tot.

Francesc Aguilar
Francesc Aguilar
20.09.2022  ·  22:59

Si, si i si, anem a per totes.

Josep Gualló
Josep Gualló
20.09.2022  ·  23:40

ÉS EL PROBLEMA DE VOLER FER PASSAR BOU PER BESTIA GROSA O ENTRAR EL CLAU PER LA CABOTA

Haver inventat la paradoxa dels independendistes reformistes va enganyar a tanta gent de bona fé que ara tenim un govern, amb el 52% de independentistes (teoricament) però hauriem de descomptar els reformistes que son llops amb pell d’ovella.

Separats els reformistes, els independentistes autèntics, no tenim majoria. Per tant és insultant posar tots els politics al mateig sac.

Jaume Riu
Jaume Riu
20.09.2022  ·  23:57

ASSAIG DE LABORATORI
Es pot suportar una protesta durant 259 setmanes contra la repressió i reclamar l’alliberament dels presoners polítics i el retorn dels exiliats.
Però no es pot suportar que una sola d’aquestes persones represaliades, Carla Costa a qui demanen fins a dos anys de presó, recordi a tothom que hi havia represaliats de primera i de segona i que no tots eren represaliats per l’estat espanyol, sinó que també hi havia represaliats per part de la Generalitat de Catalunya.
És una notícia magnífica i oportuna.
Gràcies a aquesta intervenció de Carla Costa a Girona, hem pogut conèixer quina és la tracció de ruptura que no es pot superar.
Per construir una Catalunya independent del regne d’Espanya, en forma de república, era molt imprudent l’ús de materials que no superarien aquest assaig de laboratori.
La primera fila no serveix.

Carme Andrade
Carme Andrade
21.09.2022  ·  00:20

La sagnia de la repressió no s’atura. Cada dia obrim pantalla i ens n’assabenten d’un nou cas i ells, els indultats, com si la cosa no els afectés
Tot és massa recent per valorar-ho però la història en un futur els jutjarà i la sentència serà més dolorosa que la dels tribunals espanyols. Mentrestant, deixem de queixar-nos i actuem.

Secundí Mollà
Secundí Mollà
21.09.2022  ·  00:59

No pot ser que els partits passades les eleccions, se’n desdiguin tan ràpidament i amb tanta contundència dels seus compromisos. Ni pot ser anar declarant enemics tots aquells que fan una crítica o dissenteixen.
No pot ser que el Govern es dediqui a amagar i deixar podrir el problema en compte de parlar clar i consensuar solucions.
No pot ser que la ciutadania vegi els seus “representants” votats de fa no res, més com un problema que no pas la solució.
No es pot condemnar més del 50% dels votants a restar orfes i sense representació al seu Parlament.
Tota aquesta situació que es viu a Catalunya és molt més greu del que les inèrcies quotidianes deixen entreveure i la seva existència és, des d’uns mínims pressupòsits democràtics, insostenible en el temps. I acabarà esclatant.

Berta Carulla
Berta Carulla
21.09.2022  ·  01:35

Diu en Pere Subirana:

El problema es que L’Estat Espanyol us va enganyar. En posar polítics a la presó us vau oblidar que us havien traït, que havien traït la independència. Vosaltres anàveu posant llacets groc en solidaritat amb uns traïdors, com després s’ha demostrat amb tots els empresonats començant pel Junqueras. Ara que arriben els veritables represaliats ja no queda solidaritat perquè ells se la van endur tota. Teniu els partits polítics i els seus dirigents encara en massa consideració. Us els creieu. Els voteu. Cada vot per a ells ens allunya de la independència. Venereu els traidors i ignoreu els veritables independentistes.

I té molta raó.

Som molts. Hem d’anar A UNA i bandejar completament els servidors del Ñórdor,

esquivar orcs, trampes, cants de sirena, submarins i oportunistes

i com diu en Joan Mollà fer una llista perquè l’abstenció no se’ns mengi.

Hi ha uns farsants asseguts a una taula de diàleg (?!) que ni tant sols han aconseguit l’amnistia pels qui sí que van donar la cara.
Suposen una monumental vergonya per a tots nosaltres. Mori el mal govern.

Montse Milian
Montse Milian
21.09.2022  ·  05:07

No hi pot haver categories entre els represaliats.
Els presos polítics, els represaliats que ho són perquè és dediquen o s’han dedicat a la política, van comptar, compten, amb el suport d’altres polítics, dels seus partits i de l’independentisme en general. La resta de represaliats compten amb els seus grups de suport i amb persones anònimes de bona voluntat. Quina diferència!
Aquells a qui es va donar suport massiu semblaria que es renten les mans del que els passa a la resta de represaliats.
Causa ràbia i tristesa constatar-ho feafentment en un acte com el de Girona.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
21.09.2022  ·  05:40

O els fem caure o no farem res. Jo no penso votar.

Marià Puig
Marià Puig
21.09.2022  ·  06:23

No entenc com es pot fer, però barrejar tristor i molta ràbia a la plegada és el que sento. Expliques molt clar l’enrenou que jo tinc anímicament.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
21.09.2022  ·  08:17

Passat 1-O, s´ha d´anar a la plaça Sant Jaume i fins que marxin. Ni oblit ni perdó!

Jesús Albiol
Jesús Albiol
21.09.2022  ·  08:21

De tot plegat, l’única cosa que no s’entén és que la pròpia institució (Generalitat) que ha estat represaliada (155) és pose de la part dels assetjadors per condemnar els seus propis defensors. Això és immoral, ilogic, injust i incomprensible..
I de crítica o autocrítica n’hi ha d’haver en tots els sectors i llocs, sinó malament rai. Una altra cosa és que perguem el nord dels principis democràtics i humans (on tot el sobiranisme coincideix) i acabem desunits. Els únics guanyadors són els repressors … a mi que no m’esperen mai per fer el “caldo gros” a aquesta gent … que arriba de matinada.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
21.09.2022  ·  09:00

Cal exigir que es faci public el pacte gobierno de españa.erc per l’indulto del junqueras. Aqui es veu el que son

Frank Compernolle
Frank Compernolle
21.09.2022  ·  09:11

Com sempre: clar. Gràcies.

Marta Pallarès
Marta Pallarès
21.09.2022  ·  09:17

Per què aquesta editorial ha trigat tant? Per què no s’ha fet abans que estés tot tan perdut?
Per què amb la lucidesa que li suposo a Vicent Partal va caure en el martirologi dels presos polítics, quan tot aprenent d’independentista sap que no es pot dirigir el moviment des de la presó?
És més, els presos surten de la presó el 23 de juny de 2021 i som al setembre de 2022.
El que ara explica es veia el desembre del 2017. No entenc que ha fet que Vilaweb, sempre a l’avantguarda, trigués 5 anys a veure-ho. Només tinc una possible explicació: no era un diari independent fins fa poc. No ho dic com a retret. Qui paga mana, aquí i a la Xina popular, com va dir aquell.

Rafael Artigas
Rafael Artigas
21.09.2022  ·  09:37

No hem de deixar que cap polític neoatonomista pugui fer missatges unidireccionals. Cada dia de cada dia, allà on vagin, crits i escridassades. Son representants de la voluntat popular no del missatge sectari del partit. Tenen el mandat dels votants no del líder del partit. No som antipartits. Som contraris a les sectes polítiques. Els partits son mitjans, no una finalitat. S’ha d’exigir el respecte a la voluntat popular, obligació de complir el mandat dels votants, democràcia interna, participació activa i constant de militants i votants, primàries de veritat no candidatures úniques, llistes obertes, districtes petits que representin els electors no al secretari d’organització, limitar el vot intern als que cobren sous públics, administració i funcionaris professionals i limitació absoluta de càrrecs polìtics, assessors, endollats, col·locats i de lliure designació……Quin partit ho firmaria?

Pep Agulló
Pep Agulló
21.09.2022  ·  09:50

CONSELL DE LA REPÚBLICA…

Molt d’acord. En la repressió primeres i segones… em temo que en funció de la claudicació davant l’Estat que inclou (en algun pacte no escrit) un plus de repressió contra els de segona que sí que van totes… La meva solidaritat.

També per a les institucions i els mitjans del país hi ha instrument de lluita que són ignorats (ni de segona!), parlo del “Consell per la República” que és un òrgan no partidista, amb un funcionament pulcrament democràtic que treballa per la independència, i això els fa molt de mal als partits perquè posa davant del mirall al govern català. Se’l silencia, les hienes de les xarxes el volen convertir en una cosa ridícula i testimonial, sobretot ara que ve l’1-O.

Doncs jo vull aportar un toc als independentistes, els inscrits….

¿Heu vist el vídeo del Ple de l’assemblea de representants del 18-S? ¿Quants i quantes l’heu vist?

Exemple d’un funcionament democràtic, transparent i àgil. I que treballa…

Us faig una primícia: A partir de l’1-O canvia el nom pel de: “Consell de la República”. I com diu Comín, que el nom se digui amb la realitat.

Carles Ortiz
Carles Ortiz
21.09.2022  ·  09:56

És molt fàcil d’entendre l’actitud dels polítics autonomistes.
Com s’atura una revolució? Només hi ha dues maneres. O t’hi enfrontes directament o l’encapçales per evitar que arribi al seu objectiu.
I aquest segon cas és el que van fer els politics autonomistes que es van disfresar d’independentistes.

Pere Roca
Pere Roca
21.09.2022  ·  10:17

no es pot canviar la llei electoral?
posan llistes obertes i un sol diputat per cada districte . i al final per arrodonir el parlament una elecció genèrica de partit. (com a UK)

Salvador Aregall
Salvador Aregall
21.09.2022  ·  10:23

Avui a “La Directe” hi ha una entrevista a l’Anna Gabriel que en sembla importantíssim que tots la pugueu llegir. Aporta una baula a la cadena dels fets d’octubre que ajuda molt a entendre què va passar. Una Anna Gabriel molt madura, amb un discurs que traspua sobretot sensatesa, sense deixar de ser el que és i ha estat. Reconeix que el seu exili va ser, bàsicament, una resposta de denúncia a la repressió de l’estat i la seva tornada perquè té la certesa –la tingut sempre (això és meu)- que el tipus que fixaria Llarena seria la desobediència com a màxim. No esmenta res de les conseqüències de la seva tornada sobre l’exili de Brussel·les. Tot i això aquesta entrevista ens mostra una Gabriel que sembla molt assentada en el realisme i que, sense renunciar a la seva essència, busca la manera o el comú denominador de les tres postures dominants –DUI, negociació amb l’estat i referèndum- per tal de trobar les virtuts en cada moment sense perdre de vista l’objectiu. No hem fet la independència i la votació de l’1 d’octubre va ser una manifestació, un torcebraç amb l’estat, textualment: “És públic i notori que no anàvem cap a una proclamació de la república amb una materialització d’aquest trencament amb l’Estat i totes les seves estructures. Potser no ho vam saber explicar prou bé, però era obvi. I davant l’ofensiva de l’Estat, no es podia fer una altra cosa que continuar reivindicant aquest exercici de sobirania”. Cal llegir tota l’entrevista –també està en vídeo- per entendre-ho bé. Sintetitzant diria que l’Anna Gabriel relata la complexitat d’aquell moment i que la llibertat només arribarà per part de la gent, no dels polítics i les institucions.

https://directa.cat/ni-la-dui-ens-portara-a-la-independencia-ni-la-taula-de-dialeg-a-exercir-el-dret-a-lautodeterminacio/

Carles Farre
Carles Farre
21.09.2022  ·  10:40

El meu distanciament amb la classe política que permet que en un llibre de text de secundària surti el que s’exposa al següent enllaç, es total i irreversible
https://lalternatiu.cat/2022/09/16/el-curs-escolar-arrenca-amb-llibres-de-text-que-equiparen-la-discrepancia-envers-la-gestio-sanitaria-amb-el-jihadisme/

teresa labourdette
teresa labourdette
21.09.2022  ·  10:41

Amb la intervenció de la Carla Costa, dilluns a la Plaça del Vi, els de la primera fila no podien aplaudir perquè els queien uns bons clatellots i no podien fer res més, per dignitat. El que desitjo és que si es mantenen a primera fila, si realment tenen dignitat, si realment volen treballar per la independència, que s’arremanguin, que treballin de valent perquè la Generalitat es retiri de TOTES les causes contra els represaliats, entre altres coses. Per cert, ni Junqueras, ni Romeva ni Forcadell van venir seure a la primera fila . Es van confornar enviant un vídeo.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
21.09.2022  ·  10:46

Quan la vanitat i la comoditat poden més que la veritat i l’acció correcta, acabem en aquwsta situació lamentable. Maleït partidisme!

Ferran Moreno
Ferran Moreno
21.09.2022  ·  10:47

La llàstima és que la majoria dels independentistes, connectats a TVs i ràdios “oficials”, acabarà votant JUNTS, ERC o la CUP, com si no hi hagués res més, esperant que reaccionin i que facin -ara sí- el que ja han demostrat a bastament que no faran mai.
Ho veurem a les Municipals 2023.

Santa Innocència!

JOAN TORRECILLAS
JOAN TORRECILLAS
21.09.2022  ·  11:15

Anna Gabriel: és públic i notori que no anavem cap a una proclamació de la república amb una materialització d’aquest trencament amb l’estat i totes les seves estructures.Potser no ho vàrem saber explicar prou bé, però era obvi. Que lluny estan del poble i quin poc respecte ens tenen, ens prenen per imbècils. A veure menjadora de rics, 2266498 persones(apart urnes retirades)
vàrem anar a votar perquè ens havíeu dit i repetit que faríeu la independència, tots els que hi éreu. Es que més de 2000000 de persones som curts de gambals, Vinga, és que pobricos no és van saber explicar. Vist lo vist també vàreu preveure les hosties que repartirien els d’allà i els d’aquí.Ara després de tot lo vist a les properes eleccions els voteu. Inútils.
Represaliats de primera, per ells tota la caixa de solidaritat que tenen la poca vergonya ni de esmentar-los ahir. En Romeva només esmenta a la Serret. I tenim gent com la Carla que els hi diu a la cara però ells continuen amb la mateixa cantarella. I per vergonya nostra a tot aquest jovent els varem abandonar
Els hem de fer fora a tots.

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
21.09.2022  ·  11:15

Les detencions, els judicis i els empresonaments, les inhabilitacions i multes impagables son part de la reprensió negociada a canvi dels indults?

Xavier Colon
Xavier Colon
21.09.2022  ·  11:16

Els partits polítics, TOTS, no són altra cosa que empreses de les quals en viu molta gent i, molts, molt bé. I si penseu que estan al servei de la gent i del país, feu-vos-ho mirar. I els que s’esbatussen per defensar-los, o són uns fanàtics o en suquen. Amb alguna rara excepció. Salut!

Jordi Camprubí
Jordi Camprubí
21.09.2022  ·  11:46

Els polítics gestionen una autonomia i tan contents aquesta és la realitat

Aleix Gaus
Aleix Gaus
21.09.2022  ·  11:50

Cada dia és nota més aquesta distancia entre politics i ciutadania i de raons ja un munt. Sap greu que no escoltin les aspiracions dels ciutadans ara bé nosaltres seguirem fent pressió

Gerber van
Gerber van
21.09.2022  ·  12:02

Només puc avalar l’editorial.

Hem de fer caure aquest govern des del carrer. Ja hem començat el 11-S i vindrà l’1-O, però hem de fer molt més, cada cap de setmana i si pot ser els dies de setmana també, fins que caigin. I llavors llista civil, començant amb les eleccions municipals.

Marià Armengol
Marià Armengol
21.09.2022  ·  12:26

Quant de mal que ens està fent l’indult del ‘molt bon home’.
Suport al Consell de la República i al nou partit/associació d’electors anunciat per l’ANC. Que no triguin, si us plau. Pot ser el tan necessari partit transversal, SNP-català.
Les úniques eines que poden foragitar la ‘classe dirigent’ que tenim i no ens mereixem.
Fòra TOTS ells d’una vegada!.
PS: Què???… encara no ha sortit Junts d’aquest ‘governet de merdeta’ del MPH Titelleta???

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
21.09.2022  ·  12:28

De nou, gràcies, Sr. Partal.

Els independentistes que no demanem als altres a quin partit voten o votaran perquè per a nosaltres la independència és l’únic primer objectiu, necessitem un diari que defense aquest discurs. Ho vaig dir moltes vegades. En el món occidental, sense el suport del 4t poder, cap iniciativa popular té probabilitats de reeixir.

Malauradament, a Catalunya, i des de l’octubre 2017, defensar el discurs independentista implicava i implica enfrontar-se sense ambages als partits polítics que van prometre un referèndum vinculant i no van complir la seua promesa. Enfrontar-se a la maquinària de l’Estat espanyol era i és encara secundari perquè aquest actua a través de la figura del cooperador (col·laborador) necessari. Tots els sàtrapes disposen dels seus sipais. És la primera regla per ser un sàtrapa eficaç.

Faig meu el comentari de la Marta Pallarès, però afegeix, Sr. Partal, que “mai és tard quan hi arriba” el canvi de direcció de la línia editorial de Vilaweb. Gràcies, de nou.

P.S. El meu homenatge als més de 4000 represaliats i la meua indiferència als indultats.

josep Puig
josep Puig
21.09.2022  ·  12:47

Avui és mes fàcil distreure al personal amb al tema impostos i Putin, gràcies Sr.Vicent

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
21.09.2022  ·  12:51

Es diu a l’editorial que el que estant exhibint els polítics es trist i lamentable. Potser si . Però dissortadament la tristor i les lamentacions son una eina de nul.la efectivitat no sols en aquest cas si no en general en les diverses situacions que la vida presenta als humans.

El que en veritat es el que estan exhibint els polítics es una indigne traïció al que ells mateixos lliurement havien assumit com a responsabilitat política de dur a terme .
Declino qualsevol consideració en quin tipus de sentiments o estats d’ànim pot produir en els esmentats polítics la veritat expressada cada vegada amb més cruesa i clarividència per persones de tota edat, situació personal i condició , pel poble en definitiva. No es qüestió de sentimentalisme si no de dignitat i amor en defensa de la veritat.
Els polítics demostren viure en una realitat paralel-la plena d’engany i mentida que se sustenta en la seva aferrissada lluita pel poder .
Aquest sistema no funciona.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
21.09.2022  ·  13:30

Una campagna masssiva d’inscripcions al Consell de la Republica…. Això en fa falta.
I una llista civica a tots el municipis i viles de Catalunya i…¿perqué no? de tots el Paisos Catalans.

Una menció especial es mereixia Meridiana Resisteix que continua endavant.
O potser la Pl. del Vi és de primera i la Meridiana de segona?

Prou!

Maria Villarroya
Maria Villarroya
21.09.2022  ·  13:57

Els meus fills es van jugar la pell (literalment) per defensar-los
Ara tenen molta ràbia
Això no els hi perdonaré mai

Victor Serra
Victor Serra
21.09.2022  ·  13:58

Tens tota la raó Vicent. Jo de tota manera diferenciaria el comportament dels 9 presos i no els posaria tots al mateix sac, ja que es comporten de manera diferent respecte als altres represaliats. No és el mateix Jordi Cuixart que Oriol Junqueres, per posar un exemple. Per altra banda , aquest distanciament de la classe política, és conseqüència del sistema electoral que tenim. Mentre siguin mediocres obedients col.locats pels partits en lloc de gent competent que hagi de respondre directament als seus votants ( en llistes obertes i circumscripcions petites ) , no ho arreglarem.

Carles Viñals
Carles Viñals
21.09.2022  ·  14:18

Molts (massa) comentaris traspuen i expressen indignació, ràbia, decepció i tristessa vers la classe política; sentiments que comparteixo però que, estèrils com són, no ens menen enlloc. Sería bó que n’anéssim prescindint.

D’altres apunten la necessitat de desfer-nos d’uns uns polítics tóxics i traïdors, tot demanant la constitució d’una llista electoral oberta, sense explicar, però, com es fa ni una cosa ni l’altra.

Jo no sé com es fa una candidatura unitària per la independència, PERÒ SÍ SÉ EL QUE NO VULL, que és seguir mantenint al govern a cos de rei una colla de vividors que, tot lliurant-me a l’enemic ho fan, a més, rient-se’n de mí. I això es fa arribant les eleccions I NO DONANT-LOS NI UN VOT, amb llista unitària o sense ella. I això, vingui el que vingui després, perquè ja estic tip i cuit de votar “los HUNOS” per tal que no vinguin “los HOTROS”. (Unamuno dixit).

Ja ho he dit en altres ocasions i ho torno a dir ara, tot i que molt em temo que la massa (no pas el poble), acabarà fent, arribada l’ocasió el que el Sr. Ferran Moreno ens diu al seu comentari de les 10:47.

Pere Planella
Pere Planella
21.09.2022  ·  14:27

A dia d’avui crec que ningú a canviat el seu vot que va depositar el dia 1-O mes els 500.000 mil que no varen poder votar, ara estem en una posició molt mes avantatjosa que el dia 1-O aquell dia ningú esperava que l’estat opressor mostraria una violència tant descarnada una violència que va commoure tot el mon aquesta violència desfermada a dia d’ avui es impossible que la tornin exercir, recordeu que aquell dia l’estat opressor en va donar en retirada per les pressions que li varen venir de l’exterior, ara sense cap temor el que hem de fer aixecar la suspensió de la DI, l’estat opressor es pensa que en els indults revisables i la repressió que exerceix sobre tot el jovent encausat, la majoria en falses acusacions, ho tenen controlat , l’estat espanyol sap molt be que ja no pot exercir la violència diguem-ne física per això ara exerceix la violència judicial contra el joves que no son polítics joves que fan mes feina per la independència que molts polítics, ciutadans no podem permetre que posin els nostres joves a la presó, l’estat espanyol es mes feble del que ens pensem, molt mes feble que el 1-O, sempre he dit que inscriure’s massivament al C de la R es com fer un referèndum on l’estat espanyol no hi te res a fer, crec que per defensar aquets joves apuntar se massivament AL C de la R seria una bona empenta, provar ho valdria la pena, tal com vam les coses ara mateix ningú mou res de res, dons una inscripció massiva crec que mouria moltes coses, vinga va som hi.

Salvador Llopis
Salvador Llopis
21.09.2022  ·  15:26

Tinc una grandíssima curiositat per veure què passarà a les properes votacions, començant per les municipals. Hi haurà gaire abstenció? O ja ens hauran tornat a ‘convèncer’ a votar-los?

Joaquim Cabanas
Joaquim Cabanas
21.09.2022  ·  16:09

Que fort el que diu el Carles Costa.
Això si que és adoctrinament

Mercè Duran
Mercè Duran
21.09.2022  ·  22:10

Molt d’acord, però una mica tard.
Fa molts de dies que alguns lectors i comentaristes ja ho anàvem escrivint

Ramon Plana
Ramon Plana
22.09.2022  ·  02:20

Després de l’aplicació del 155 el 2017, la Generalitat continua intervinguda. L’independentisme té els vots suficients per formar majoria i fer govern, i aquí els tenim aposentats en una posició precària però amb la força de la democràcia. És exasperant veure que passa el temps i no s’avença ni s’intenta tant sols recuperar l’autonomia de la institució, ans el contrari, només es veu sotmetiment i col·laboracionisme amb l’invasor.
Si us plau, senyors del govern: utilitzeu els vostres recursos,no malbarateu les oportunitats que teniu a les mans, expliqueu-nos la situació.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes