Troben noves restes de mamut i la mandíbula d’un tigre de dents de sabre d’un milió d’anys al jaciment de la Boella

  • Les excavacions d'enguany serveixen per a ampliar el conjunt d'eines lítiques i recuperar abundants restes de fauna

VilaWeb
Redacció
29.09.2022 - 15:16
Actualització: 29.09.2022 - 22:48

Els investigadors de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES- CERCA) han trobat noves restes de mamut, concretament ossos llargs, i la mandíbula d’un tigre de dents de sabre d’un milió danys al jaciment de la Boella, a la Canonja (Tarragonès). És la primera vegada que es recuperen restes faunístiques d’aquest tipus d’espècie en aquest barranc. Això contribueix a obrir noves perspectives de recerca que permetran establir quina relació de competència tenien aquests homínids amb aquests grans carnívors. La setzena campanya d’excavació arqueològica també ha permès ampliar el conjunt d’eines lítiques i recuperar abundants restes de fauna. Els treballs s’han fet aquest setembre i hi han participat unes cinquanta persones.

L’objectiu de la campanya d’aquest any ha estat continuar amb els treballs d’excavació en extensió en els sectors de la Cala 1 i la Mina. En excavacions anteriors ja s’havien recuperat restes de mamut a la zona de la Cala 1. En concret, restes d’un mamut escorxat pels humans del pleistocè inferior ara fa un milió d’anys i també s’havien recuperat una gran quantitat d’eines de pedra, les quals representen les evidències més antigues a Europa de la cultura acheuliana, coneguda també com a destrals de mà. Aquestes són el testimoni de les dispersions humanes més antigues registrades fora d’Àfrica.

Enguany, els treballs d’excavació a la Cala 1 han permès ampliar el registre lític amb abundants eines de pedra fetes principalment de sílex. Els investigadors diuen que és molt probable que aquestes eines estiguin relacionades amb els treballs escorxament d’un mamut, del qual es van començar a trobar restes els anys 2007 i 2018.

En el cas de la Mina, s’han continuat amb els treballs d’excavació en extensió d’una àrea aproximada d’uns 300 m2 i s’ha entrat en el sostre anomenat nivell 2. Aquest nivell és “singular” perquè és el “més ric” dels que s’han registrat en el barranc de la Boella, segons els sondejos fets anteriorment. Tot i que encara no s’ha assolit la part més rica d’aquest dipòsit, s’han recuperat abundants eines de pedra, d’entre les quals destaca un ‘pic’ fet d’esquist.

De fet, és la primera vegada que es documenta aquest tipus d’eina en el jaciment i, això, indiquen els experts, permetrà a l’equip investigador conèixer, en profunditat, la diversitat tecnològica d’aquest grup d’homínids de prop d’un milió d’anys. I és que el jaciment s’està constituint una “col·lecció formidable d’eines i restes lítiques de gran singularitat no només per la seva antiguitat sinó també per la seva bona conservació”.

També en el sector de la Mina s’ha trobat la mandíbula d’un tigre de dents de sabre. És el primer cop que es recuperen restes d’aquest tipus d’espècie a la Boella. Alhora, s’han extret noves restes de mamut, concretament ossos llargs, que ara mateix, es troben al laboratori de l’IPHES-CERCA per a la seva restauració i preparació pel posterior estudi.

En la intervenció, hi han participat unes cinquanta persones, de les quals vint són investigadors. També hi han col·laborat estudiants de grau i de màster de diferents universitats catalanes i espanyoles, així com investigadors del Museu de Ciències Naturals de Madrid i del Museu d’Història Natural de París. Les excavacions s’emmarquen en el projecte quadriennal “Evolució del paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona”, aprovat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que alhora ha finançat la campanya, juntament amb l’Ajuntament de la Canonja.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any