Maite Carranza i Anna Manso han guanyat els Premis Cruïlla de literatura infantil i juvenil. Carranza (Barcelona, 1958) ha rebut el guardó El Vaixell de Vapor 2016, dotat amb 15.000 euros, amb l’obra ‘La pel·lícula de la vida’. Una història sobre la crisi i la pobresa infantil protagonitzada per una família de classe mitjana que cau en la indigència i descobreix la dificultat de viure. Per altra part, Anna Manso (Barcelona, 1969) ha rebut el premi de literatura juvenil Gran Angular, dotat també amb 15.000 euros, per ‘Allò de l’avi’. Una novel·la que explica com la vida del Salva Canoseda, un noi de 16 anys, s’embolica de valent quan el seu avi és acusat d’apropiació indeguda, corrupció i tràfic d’influències i passa a ser l’enemic públic número u de Catalunya.

La guanyadora del XXXII Premi de literatura infantil El Vaixell de Vapor, Maite Carranza, ha explicat que amb ‘La vida de pel·lícula’ ha volgut mostrar la pobresa infantil, que és ‘una de les realitats més dramàtiques i esfereïdores d’un primer món suposadament civilitzat’. Ho ha fet a través de l’Olívia i el Tim, dos nens que viuen a l’Eixample de Barcelona que veuen com la seva mare, que és actriu, es queda sense feina, no cobra atur i té deutes.

D’altra banda, Anna Manso ha explicat que el punt de partida del seu llibre ha estat el cas de corrupció de Millet. ‘Volia narrar la sotragada moral de després de la crisi, la sensació d’estupor que vam viure quan aquells en els qual confiàvem ens van demostrar que no hi podíem confiar’ subratlla la guanyadora del Premi Gran Angular.

Ambdues han recalcat la importància d’introduir temes quotidians en la literatura infantil, amb l’objectiu que els nens també en siguin partícips. Per això, encara que es tracten de llibres dirigits a un públic jove, no tenen límit d’edat: ‘Hi ha edat de partida però no límit, de manera que els adults també gaudirien d’aquestes lectures’, asenyala Anna Manso.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb