L’Organització Mundial contra la Tortura demana a la Generalitat que no modifiqui el protocol de contenció a les presons

  • L'entitat es mostra preocupada per l'anunci i reclama que es tendeixi cap a la contenció zero

VilaWeb
ACN
10.12.2021 - 09:45
Actualització: 10.12.2021 - 09:48

L’Organització Mundial contra la Tortura (OMCT) ha escrit una carta al president de la Generalitat, Pere Aragonès, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, i el secretari de mesures penals, reinserció i atenció a la víctima, Sergi Blàzquez, per a mostrar la seva preocupació davant l’anunci que la Circular 2/2021, que introduïa un nou protocol de contenció a les presons de Catalunya, serà substituïda per una nova regulació que entraria en vigor l’1 de gener. Segons l’OMCT, la circular va constituir un avenç important en la reducció de les mesures de contenció mecànica i de subjecció al llit (el procés d’immobilització d’una persona amb instruments, equips o materials destinats a restringir els seus moviments o el normal accés al cos) i va impulsar l’objectiu d’avançar cap a un model de contenció zero.

L’OMCT recorda que l’aprovació de la circular es va produir després de molts anys de mobilització del moviment de drets humans, així com de repetides recomanacions per part del Comitè per a la Prevenció de la Tortura del Consell d’Europa (CPT), que ha reiterat sistemàticament que les mesures de contenció o subjecció mecànica només s’haurien d’utilitzar com a últim recurs, durant el menor temps possible per evitar el risc de dany a l’individu o altres, i només quan totes les altres opcions raonables no poguessin contenir satisfactòriament aquests riscos. A més, el CPT ha recordat que el recurs a la fixació d’un reclús mai no ha de ser emprat com a càstig. El Comitè contra la Tortura de les Nacions Unitat s’ha pronunciat sistemàticament en el mateix sentit i ha instat a reduir gradualment l’ús de tot mitjà de coerció fins a la seva desaparició completa en tots els establiments.

L’OMCT ressalta que fer marxa enrere en les mesures de reducció de la contenció suposaria una vulneració de les obligacions internacionals en matèria de drets humans. “Resulta particularment preocupant que el seu govern pogués adoptar mesures regressives per als drets de les persones privades de llibertat en un moment en què la pandèmia de la covid-19 ha forjat un consens cada cop més ampli en l’àmbit internacional sobre la urgència d’avançar una agenda de drets humans per abordar la crisi de drets humans en el context de la detenció”, diu en la carta. Per tot això, l’OMCT fa una crida al govern perquè “s’abstingui de tota reforma regressiva de la Circular 2/2021 a curt termini, així com a assegurar que qualsevol reforma futura busqui aprofundir el compromís amb un model de contenció zero i, sempre en concertació amb el moviment de drets humans”.

L’Organització Mundial contra la Tortura (OMCT) és la principal coalició mundial d’ONG que lluiten contra la tortura i els maltractaments, amb més de 200 membres a més de 90 països. El seu Secretariat Internacional té la seu a Ginebra, Suïssa.

Ciuró atribueix a la nova norma l’augment d’agressions a funcionaris de presons

La setmana passada la conselleria de Justícia va argumentar que revisaria la circular 2/2021 perquè han augmentat les autolesions dels interns, les baralles entre interns i les agressions d’interns a funcionaris, cosa que els fa creure que no ha funcionat. Arran de les queixes dels sindicats de funcionaris de presons, que es van tancar al Departament de Justícia, la consellera Lourdes Ciuró va comprometre’s a modificar la norma i va condemnar les darreres agressions patides. “Té problemes d’implementació, genera rebuig i si s’implanta s’ha vist que no funciona”, va dir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any