L’Open Arms ha anunciat en un comunicat que Itàlia i Espanya semblen haver arribat a un acord per a oferir Mallorca com a port de desembarcament. L’ONG afegeix que, en aquest cas, tots dos estats han de garantir, amb els mitjans necessaris, que els migrants hi puguin desembarcar amb seguretat.

Open Arms critica l’opció de Palma perquè el vaixell és a 800 metres de Lampedusa. ‘Els estats europeus demanen a una petita ONG, com la nostra, que afronti (després de 18 dies d’espera) 1000 milles més i 3 dies de navegació, en condicions climàtiques adverses, amb 107 persones esgotades a bord i 19 voluntaris i voluntàries que, durant més de 24 dies, han mirat de garantir drets que Europa nega a éssers humans com els que actualment portem a la coberta.’

Podeu consultar ací el comunicat (en castellà):

Ahir a la nit el govern balear i l’espanyol van oferir al vaixell de desembarcar als ports de Palma o de Maó, tot i que Sánchez de primer havia proposat el port d’Algesires, a Andalusia. L’ONG ho va refusar de pla perquè això requeria una travessia de cinc dies, cosa inassumible per l’estat psicològic crític dels migrants salvats.

El govern espanyol retreu a l’Open Arms que no hagi donat cap resposta clara

El govern espanyol ha filtrat als mitjans de comunicació la resposta a l’Open Arms, en què retreu que fins ara la tripulació no li ha donat ‘una resposta clara i directa’ sobre quines són les seves necessitats i les del passatge per a navegar cap a l’estat espanyol ‘de manera segura’.

A més, les fonts governamentals citades han desmentit que hi hagi ‘cap suposat acord amb Itàlia, al qual al·ludeix de manera confusa l’ONG en el seu comunicat’. ‘L’única cosa certa –diu l’executiu espanyol– és que el govern ha ofert a l’Open Arms de dirigir-se al port espanyol que tingui més a prop en la seva ruta i que l’executiu italià incompleix la llei impedint el desembarcament’.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.