Londres recrea l’últim estudi de Miró

  • L’exposició inclou vint-i-dues pintures i dibuixos de l’artista i aplega una gran quantitat de material històric

VilaWeb
Redacció
19.01.2016 - 22:00
Actualització: 20.01.2016 - 00:02

L’estudi que l’artista Joan Miró tenia a Palma, l’últim on l’artista va treballar i on va crear més obres, s’ha reproduït a la galeria Mayoral del centre de Londres, en una mostra titulada ‘Miró’s Studio’.

En el seixantè aniversari del taller, dissenyat per l’arquitecte Lluís Sert, amic de Miró, el visitant podrà veure les obres en el context original, tal com explica Elvira Cámara, comissaria de la mostra i ex-directora de la Fundació Miró. Alhora, diu, podrà conèixer millor el caràcter de l’artista. A més de les darreres obres de Miró, l’exposició inclou rèpliques de fotografies, postals i la correspondència entre l’artista i l’arquitecte.

‘Aquí hi ha l’esperit de Miró, l’ànima de Miró i el seu procés creatiu’, explica Joan Punyet Miró, nét de l’artista i assessor de la mostra. ‘Sembla que Miró mateix hagi d’entrar per la porta en qualsevol moment’, afegeix. La galeria Mayoral no solament ha reproduït l’espai i la disposició dels objectes, sinó que l’atmosfera de l’artista es pot percebre en les taques de pintura que esquitxen el terra, en les paletes utilitzades, els pinzells i també en objectes naturals, com ara pinyes, fulles o petxines, que Miró recollia en les passejades per l’illa i desava meticulosament a l’estudi. ‘Se n’ha fet una reproducció per mirar de transmetre l’atmosfera mironiana a Londres’, diu Punyet Miró. ‘Volíem ser molt curosos i honestos’, explica Cámara, que reconeix que el resultat l’ha impressionat.

Entre les 22 obres exposades, la majoria procedents d’exposicions privades, n’hi ha que no s’han pogut veure mai fins ara. ‘Són pintures fortes, en què el color negre i la matèria es barregen’, diu Cámara. En algunes de les obres s’utilitzen suports diferents del llenç, poc habituals en Miró.

L’exposició ‘Miró’s Studio’ obrirà al públic demà i es podrà visitar fins el 12 de febrer. Després, viatjarà a Nova York

Una nova manera de promoure l’art i la cultura
La idea de l’exposició va sorgir quan la família Mayoral va viatjar a Mallorca per visitar la Fundació Pilar i Joan Miró. Guiats per Elvira Cámara i Joan Punyet Miró, van restar profundament admirats de l’atmosfera de l’estudi. L’espai, conegut per ‘taller Sert’ va servir de refugi de l’artista. Hi va treballar incansablement des del 1956, quan va es establir a Mallorca, fins a la seva mort, l’any 1983.

‘El nostre propòsit és contribuir a la promoció de la nostra cultura –explica Jordi Mayoral, director de la galeria–. Serà una gran oportunitat de donar valor a l’estudi de Miró.’ Les galeries són sovint repetitives i previsibles, entén, i creu que aquesta iniciativa és un punt d’inflexió per a entendre que al segle XXI cal canviar el concepte.

‘Miró era una gran artista revolucionari, primitiu i instintiu’, explica el nét de l’artista, que assegura que la iniciativa de reproduir el taller de Miró acostarà encara més la figura de l’artista al públic londinenc. ‘És una nova manera d’estendre la coneixença, la simpatia i la familiaritat cap a l’artista’ subratlla.

La galeria Mayoral i la marca Barcelona
Fundada l’any 1989 a la capital catalana, la galeria Mayoral s’ha especialitzat en art modern i, sobretot, de postguerra. Fa un èmfasi especial en els artistes d’avantguarda del segle XX que tinguin una connexió especial amb la ciutat de Barcelona. La galeria ha organitzat retrospectives sobre Dalí, Picasso i Miró, però també sobre Chillida, Fontana, Léger i Magritte, entre més.

L’activitat de la galeria s’estén a tot el món. Participa en fires d’arreu i estableix col·laboracions amb museus com ara el MoMa de Nova York i el Reina Sofía de Madrid.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any