Paul Preston

Cartell de luxe, intensitat argumental i pressions diplomàtiques. L’acte d’avui a la London School of Economics sobre l’independentisme català té tots els ingredients per a acabar essent una jornada interessant. La consellera exiliada Clara Ponsatí, el conseller Alfred Bosch i l’advocat escocès Aamer Anwar eren els primers convidats de l’acte ‘I ara què? El futur polític i judicial del moviment independentista català‘, que es farà avui de 19.30 a 21.00, hora catalana.

Però pressions diplomàtiques espanyoles de darrer moment, la queixa de Luis Garicano i més professors espanyols van fer perillar l’acte. Al final es farà, però, això sí, la prestigiosa institució anglesa ha acabat acceptant també la presència d’un unionista. Serà José Ignacio Torreblanca, cap de l’Oficina Madrilenya del Consell Europeu, columnista del diari El Mundo, col·laborador de RNE i professor de la UNED.

El cartell, de primer, havia de servir per a escoltar un diàleg entre independentistes sobre quin era el camí que havia de seguir el moviment d’ara endavant. Veurem com afecta la presència de Torreblanca en el debat, que serà presidit per un home sense pèls a la llengua, l’hispanista britànic Paul Preston, autor de llibres de referència com la biografia sobre Francisco Franco, o el monumental L’holocaust espanyol. En una entrevista recent, Preston es mostrava partidari de fer un referèndum d’independència a Catalunya.

El programa de l’acte, que serà obert al públic, es presenta així: ‘Més d’un any després del referèndum d’autodeterminació, el moviment independentista català es troba en una cruïlla. Nou líders polítics són a la presó i s’enfronten a càrrecs de sedició i rebel·lió, i set més s’encaren a càrrecs similars en uns altres països. El testimoni de l’ex-ministra d’Educació, Clara Ponsatí, proporcionarà al públic una perspectiva única d’aquestes circumstàncies.’

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb