El blocatge del govern espanyol als comptes de la Generalitat afecta el pressupost de 31 milions d’euros del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que s’haurien de destinar al sector agrari abans de final d’any. La Generalitat ha sol·licitat al Ministeri d’Hisenda que autoritzi el pagament d’aquests ajuts ja que, si no es poden pagar, enguany tampoc es podran fer efectius els fons comunitaris que cofinancen aquests ajuts.

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, ha explicat a les organitzacions agràries -Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, i Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya-, en el marc de la Taula Agrària, quina és la situació provocada per l’ordre ministerial per la qual es declara la no disponibilitat de crèdits en el pressupost de Catalunya per al 2017.

Intervenció ‘totalment injustificada’
Serret ha assenyalat que es tracta d’una intervenció ‘totalment injustificada’, que posa traves al funcionament ordinari de la Generalitat i que perjudica directament els administrats, en aquest cas els pagesos, ramaders, cooperatives i empreses del sector agrari, segons que ha apuntat.

La consellera ha subratllat que el blocatge que imposa l’estat espanyol als comptes del departament afecta principalment la liquidació d’ajuts previstos dins el Programa de Desenvolupament Rural (PDR), com ara alguns ajuts agroambientals, els adreçats a les indústries alimentàries i la gestió forestal sostenible. També es veu afectat el foment de les assegurances agràries, els incentius a la millora de la competitivitat de les cooperatives agràries, el suport a la sanitat vegetal i ramadera, el suport a les Agrupacions de Defensa Forestal i ajuts a les confraries de pescadors.

La consellera també ha anunciat a les organitzacions agràries que, un cop finalitzats els controls corresponents, aquesta setmana es tramitarà la sol·licitud de fons al FEGA amb l’objectiu de fer el pagament de la bestreta del 70% de la PAC la setmana vinent.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb