L’odissea de viatjar amb animals

  • Transportar les mascotes no és una tasca fàcil, ja que s’han de complir diferents normatives i alhora garantir la seva salut

Arriba l’estiu i amb ell moltes persones comencen a planejar viatges per desconnectar de la rutina. Avió, cotxe, vaixell, autobús i tren són els mitjans que s’utilitzen per aquests trajectes, però, què passa quan es viatja amb una mascota?

Lorena Nuñez és propietària de tres gossos, en Mayo, en Bowie i en Zeus. “La meva relació amb ells no es limita a tres passejos al dia, la meva responsabilitat i compromís va més enllà perquè quan decideixes tenir una mascota és per intentar donar-los el millor”, explica Nuñez, i és per això que quan va intentar viatjar en tren amb les seves mascotes es va topar amb un problema, ja que la normativa de Renfe no permet viatjar a gossos de més de 10 kg en els trens de mitja, llarga distancia i AVE.

Per aquest motiu, Lorena va haver de buscar una solució. “En el meu cas em vaig comprar una furgoneta per poder viatjar amb els meus peluts, ja que per mi són un més a la família, però no tothom té aquestes facilitats i també es veuen afectats pel fet de no tenir opcions per desplaçar-se amb el seu gos”, destaca la propietària dels gossos. Però davant d’aquesta situació, ella va decidir anar més enllà i juntament amb l’influencer Jonathan Beltrán Wiergo va iniciar la campanya #renfequieroviajarconmiperro, un moviment a través de les xarxes socials, de la plataforma change.org i de recollida de firmes físiques contra la normativa de Renfe.

La solució que proposen els precursors de la iniciativa consisteix a habilitar un vagó per a persones que viatgin amb la seva mascota o que els hi agradin els animals i no els importi viatjar-hi. “De la mateixa manera que existeix un vagó del silenci o un espai destinat a les bicicletes, sol·licitem que també ens donin la possibilitat”, destaca Lorena Nuñez, que considera que igualment “els gossos haurien d’anar amb morrió i corretja d’1,5 metres”.

Realment aquesta situació afecta moltes persones.“Estem rebent moltíssim suport, la gent segueix publicant fotografies a Instagram amb l’etiqueta #renfequieroviajarconmiperro” explica Nuñez, i, de fet, amb la campanya ja han aconseguit més de 90.000 firmes a la plataforma change.org. Tot i això, els impulsors d’aquesta iniciativa no han aconseguit encara cap resposta per part de Renfe.

Des de Renfe, Fernando Llamas Hermida, gerent d’Atenció al Client de Renfe, explica que “l’espai en els trens és limitat i entenem que les mascotes de major pes necessiten un espai igualment major del que disposen avui dia” i afegeix que “Renfe ha de garantir el confort i seguretat de tots els seus viatgers, ja que si no hi hagués un control, es podrien produir situacions complicades que serien desagradables per la resta del passatge”.

Així doncs, transportar les mascotes no és senzill, sobretot si no s’utilitza un transport privat, ja que cada companyia té la seva normativa. A continuació es mostren quatre propostes de rutes i els requisits per poder-les fer amb mascotes.

Encarregar-se d’organtizar el transport d’una mascota, però, no és l’única alternativa. Existeixen diferents empreses que gestionen els viatges amb animals sense que l’usuari hagi de preocupar-se’n.

Un dels exemples és Traveldog. Aquesta empresa fa trasllats nacionals i internacionals. En el cas dels trajectes internacionals, Traveldog treballa amb empreses de transport d’animals a escala mundial, que formen part de l’Associació Internacional del Transport d’Animals i Mascotes (IPATA). En el cas dels trasllats nacionals també s’assegura assistència veterinària i descansos pels animals.

Un altre exemple d’empresa de transport associada a IPATA és BaggagePets, una companyia que es defineix com a “Pet friendly”. Aquesta empresa està especialitzada en trajectes internacionals amb avió. A més, engloba una extensa xarxa de professionals especialitzats en el sector del transport internacional de mascotes.

A banda dels serveis i normativa que estableix cada empresa pel transport d’animals, també s’ha de complir una legislació concreta per viatjar a altres països. Cada país estableix la seva normativa i en el cas de la Unió Europea la legislació sol estar unificada. El Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient del govern d’Espanya recomana “preparar el viatge amb una mascota amb antelació” i “visitar un veterinari dos mesos abans del viatge en el cas d’anar a la UE i amb major antelació en cas d’anar a països de fora de la UE”.

Cal tenir en compte que aquesta legislació s’aplica en els casos de moviments no comercials, que es basen en els següents requisits:

  • Transport de menys de cinc animals
  • Animals acompanyats del seu propietari o responsable
  • El propietari ha de desplaçar-se amb l’animal i amb una diferència de cinc dies com a màxim

També és important saber que, depenent del tipus de mascota, s’exigiran uns requisits o altres.

 

Un altre dels factors a tenir en compte a l’hora de transportar animals és el benestar de la mascota. L’espècie, l’edat, el tipus de mitjà de transport, l’època de l’any i l’estat de salut són aspectes a valorar quan es traslladen animals. Marta Legido, veterinària del Col·legi de Veterinaris de Barcelona explica que “els gossos i les fures es poden habituar a viatjar, inclús en trajectes llargs sempre que se’ls acostumi des de cadells”. En canvi, hi ha animals als quals els afecta més viatjar, com ara els gats, ja que són “molt territorials i els desplaçaments i els canvis del seu entorn els generen molta ansietat”, destaca Legido.

Tot i les diferències entre bèsties, Marta Legido destaca que “als animals els afecta molt més que a les persones el canvi de ritme cardíac i, per tant, els viatges llargs els poden alterar”. És per això que cal anar amb compte amb les altes temperatures, ja que les mascotes “tenen més dificultats que els éssers humans per regular la seva temperatura corporal i poden arribar a patir cops de calor amb gran facilitat”.

Així doncs, per viatjar amb mascotes no només és necessari prendre mesures prèvies, sinó també mesures per tal de garantir la salut dels animals durant el trajecte.

Viatjar amb animals pot ser tota una odissea. Cada companyia de transport estableix la seva normativa, a la que cal afegir-hi els requisits legals de cada país. A més, també s’han de tenir en compte els efectes que poden tenir els trajectes llargs pels animals i les mesures que cal prendre per garantir la seva seguretat i salut. Però renunciar a viatjar amb mascotes no és fàcil. És per això que a l’hora de plantejar un trajecte, el millor és tenir en compte les diferents alternatives de transport i sobretot organitzar-ho amb temps.

Amb aquestes mesures és viable i segur transportar a una mascota, que per a molts propietaris és un membre més de la família, tal com explica Lorena Nuñez: “Per mi, els meus tres gossos són els meus companys de vida i on no pugui anar amb ells, no hi vaig”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any