Llum BCN 2022: les quinze propostes que no podeu deixar escapar

  • Torna al barri del Poblenou de Barcelona el Festival d’Arts Lumíniques amb més d’una trentena d’instal·lacions que es podran visitar de franc

VilaWeb
Redacció
03.02.2022 - 21:50

Aquest cap de setmana, del 4 al 6 de febrer, torna a Barcelona el Festival d’Arts Lumíniques Llum BCN 2022. El Poblenou en serà l’escenari principal, i durant tres nits, els carrers del barri s’ompliran d’arts en viu, de dissenys d’il·luminació i d’entorns interactius per a jugar amb el públic.

Llum BCN 2022 torna a la normalitat pre-pandèmia

L’any passat, el festival va haver de canviar de dates i es va fer al novembre. També van haver de restringir l’accés als espais i calia demanar hora per a visitar la majoria de propostes. Enguany, es recupera la normalitat. En total, hi haurà una trentena d’instal·lacions que volen desafiar els sentits i, alhora, fomentar la reflexió per mitjà de l’art. Totes les propostes es podran visitar quan es faci fosc, entre les 18.00 i les 00.00 divendres i dissabte, i fins a les 23.00, diumenge L’accés a totes les instal·lacions és de franc, però la cabuda serà limitada. No s’ha de reservar entrada, però l’organització en controlarà l’accés.

Llum BCN 2022 és un pol d’atracció col·lectiu que s’ha consolidat com un espai d’experimentació artística de referència. Entre els participants, hi ha artistes internacionals de renom com ara Trevor Paglen, Ulf Langheinrich i Tundra, que compartiran espai i idees amb creadors de casa nostra com, per exemple, Toni Arola, Raúl Goñi i Mariona Benedito. A més, com cada any, també hi haurà obres de l’acadèmia procedents d’escoles de disseny, d’arquitectura, d’art i d’il·luminació de Barcelona. L’opció pel talent emergent ha esdevingut un dels segells de Llum BCN i el distingeix d’altres festivals lumínics.

Enguany, que el certamen fa deu anys, l’artista convidat és Antoni Miralda. Hi presenta l’obra La Formigonera del PobleNew: balada per a un estómac, que el primer dia del festival recorrerà els carrers del barri. Després, la instal·lació romandrà al solar del carrer de Pere IV, 115. És una proposta que representa un barri en plena mutació, la metamorfosi d’un espai urbà que es troba entre l’èxode i l’arribada. “L’estómac” simbolitza la contínua digestió que han de fer el barri i els veïns que viuen en un hàbitat a cavall entre la construcció i la desconstrucció.

A continuació, us oferim una llista amb les quinze propostes que no podeu passar per alt:

Faces of ImageNet, Trevor Paglen

Faces of ImageNet alerta sobre els perills de la intel·ligència artificial en bases de dades com ImageNet, una col·lecció de més de catorze milions d’imatges utilitzades en l’aprenentatge de la intel·ligència artificial i els algorismes de visió per ordinador. La instal·lació interactiva captura la cara dels participants situats davant d’una càmera i projecta sobre la façana les etiquetes amb les quals els algorismes d’aprenentatge ImageNet les classifiquen. Els resultats no sempre són afalagadors i poden revelar biaixos i prejudicis que configuren molts dels sistemes d’intel·ligència artificial, com ara el racisme.

  • Lloc: plaça de Josep Antoni Coderch. Disseny Hub Barcelona, Façana.

Row, Tundra

Row és un vector modular i escalable de projectors que pot fer línies de la forma i longitud que es vulgui. Els projectors tradueixen el so ambiental en imatges que es repeteixen una darrera l’altra amb un lleu retard, reproduint un eco visual que reflecteix les característiques de l’espai.

  • Lloc: carrer d’Àvila, 173. Disseny Hub Barcelona, Sala A, Passadís.

Mix & Match, ProtoPixel

Mix & Match és una obra col·lectiva que crea el públic del Festival Llum BCN. Amb quatre tauletes interactives, els visitants podran seleccionar diferents patrons de llum i, d’aquesta manera, s’il·luminarà la torre Glòries. La idea és crear una composició lumínica única que, a més, es podrà veure des de diferents punts de la ciutat. 

  • Lloc: Torre Glòries. avinguda Diagonal, 211 – plaça de Santiago Pey.

Dialogar, Raúl Goñi

Dialogar és una instal·lació que vol potenciar la reflexió sobre el diàleg com a via per a resoldre conflictes i per a generar debat. També és una metàfora sobre la importància de totes les veus per una societat més equilibrada i atenta. L’obra és formada per dues llengües inflables que reposen sobre l’edifici de la Casa de les Lletres i que s’il·luminen segons la quantitat de so, de paraules i de veus de les persones que hi ha dialogant a la plaça. Com més gent s’hi reuneix i més veus hi ha, més intensa n’és la lluminositat.

  • Lloc: carrer de Sancho de Ávila, 135. Casa de les Lletres. 

Amnesia, Cristian Rizzuti i Julián Álvarez

Amnesia és una instal·lació immersiva en què la pintura d’un llenç quan entra en contacte amb la llum esdevé real en color i es fa tangible. Aleshores, el color comença a orquestrar una dansa de composicions visuals i sonores que tracen la performance

  • Lloc: carrer de Pallars, 200. Platinum@BCN. 

Duality, BAU, Centre Universitari d’Arts i Disseny de Barcelona

Aquesta instal·lació qüestiona l’explotació dels recursos naturals amb l’excusa del progrés. Duality relata l’espoliació dels recursos que reflecteix el món que deixem enrere. És una narració lumínica immersiva en la qual el públic se situa al mig d’una reflexió autocrítica en què ha de plantejar-se si és massa tard per a retornar tot allò de què ens hem apropiat. 

  • Lloc: avinguda Diagonal, 130. Parc del Centre del Poblenou. 

Mirem-nos, Facultat de Belles Arts, Universitat de Barcelona

Amb el reflex de l’espectador sobre diverses superfícies, Mirem-nos vol crear una sensació d’immensitat i d’inestabilitat i, alhora, apel·lar a la fragilitat de la salut mental de la societat actual. L’obra convida a reflexionar sobre la nostra manera de pensar, sentir i actuar i sobre la relació que s’estableix entre els cossos que ens envolten i nosaltres mateixos. 

  • Lloc: avinguda Diagonal, 130. Parc del Centre del Poblenou. 

Spiral, ETSALS, Escola Tècnica Superior d’Arquitectura La Salle

Spiral reivindica que a la vida no hi ha principis ni finals, sinó fites en el camí. El temps, la mort o l’amor, igual com les nostres accions i l’existència mateixa, només en modelen el transcurs. L’obra situa la vida com un cicle que no s’atura mai, però que conté punts que marquen la resta per sempre. 

  • Lloc: avinguda Diagonal, 130. Parc del Centre del Poblenou. 

Nedant en plàstic, UIC Barcelona School of Architecture

Nedant en plàstic pretén de denunciar un dels problemes ambientals actuals més preocupants i reivindica la necessitat de prendre consciència de l’impacte que ocasionen els plàstics en els oceans. L’obra la componen el moviment d’un gran onatge de plàstic creat a partir d’ampolles reciclades i l’encesa d’una cinquantena de llums de Nadal. D’aquesta manera volen submergir el públic en un univers d’altures i formes diverses, i emetre un missatge d’alerta molt clar.  

  • Lloc: avinguda Diagonal, 130. Parc del Centre del Poblenou. 

Limbo , Toni Arola

Limbo és una mena de laberint transparent en transformació constant gràcies a la llum i al so que fan que l’escenari sigui canviant. És un recorregut lliure que convida el públic a contemplar les escenes, però també a desorientar-se i a perdre’s en un ambient suggerent. 

  • Lloc: carrer d’Espronceda, 142-146. Parc del Centre del Poblenou.

OracLED, BeatMe Lab

Aquesta instal·lació recrea un paisatge oníric en què destaca un oracle lumínic. OracLED, amb la llum i la música, convida a endinsar-se en una atmosfera enigmàtica en què una sensació hipnòtica s’apodera del públic. 

Excepcionalment, aquesta proposta només podrà visitar-se de 19.00 a 23.00. 

  • Lloc: carrer de Pamplona, 88. 

Like Turtles, Artec Studio

Sovint, les tortugues marines confonen el plàstic que llencem als mars i oceans amb menjar, cosa que és una amenaça per a la seva supervivència. Like Turtles situa el públic en el lloc de les tortugues per conscienciar-lo de la importància de potenciar una economia que no generi residus que contaminin. Reutilitzar, reciclar i respectar són el leitmotiv d’aquesta creació. 

  • Lloc: carrer d’Àlaba, 88.

Lazer Pupil, Framemov

Lazer Pupil és una instal·lació interactiva de llum i so en què cada espectador té la possibilitat de projectar la seva petjada lluminosa. Mitjançant un tòtem interactiu, el públic pot triar entre diferents gifs animats per a crear el seu propi disseny. Aquestes imatges es projecten sobre un llenç fotoluminescent que conserva durant uns instants la llum, i d’aquesta manera crea diferents patrons efímers. 

  • Lloc: carrer de Pujades, 126.

Jardí sideral, Biomateriality & Biosonification Collective, Na.B3 Collective i Irradia Collective

Jardí sideral és un circuit d’instal·lacions lumíniques i sonores en un jardí agroforestal urbà. Aquest treball ens convida a trobar-nos amb altres formes de vida com ara els animals, les plantes, els fongs i els bacteris. L’objectiu d’aquesta obra és reunir diversos col·lectius per a teixir relats de coexistència i reflexionar sobre com les noves tecnologies fan de mediadores entre l’ésser humà i la naturalesa. 

  • Lloc: carrer del Doctor Trueta, 100. 

Ara, PlayMID

Ara ens recorda que no podem fer res per canviar el passat ni tampoc influir sobre el futur i que l’únic moment que podem controlar és el present. És una experiència lumínica i sonora que es basa en la capacitat de la memòria per a crear records. El públic tindrà l’oportunitat de fer un viatge pel cel del Poblenou, on vuitanta-dos globus plens de llum es mouran al ritme de la música amb el propòsit de crear un efecte hipnòtic. 

  • Lloc: avinguda Diagonal, 208. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any