Llum BCN 2020: el Poblenou es transforma en un museu urbà quan es fa fosc

  • Les cinquanta-set instal·lacions lumíniques experimenten amb l’espai públic i juguen amb els sentits dels visitants

VilaWeb
Redacció
13.02.2020 - 17:00

El barri del Poblenou de Barcelona es converteix en un gran museu a l’aire lliure gràcies al festival Llum BCN, on, quan es fa fosc, la llum transforma l’espai urbà en art. El 14, 15 i 16 de febrer, a partir de les set del vespre, es podran veure instal·lacions lumíniques i espectacles que utilitzen la realitat virtual, la imatge en moviment i la intel·ligència artificial en cinquanta-set punts diferents del 22@.

El festival Llum BCN es destaca per la innovació i l’experimentació. Hi participen artistes, dissenyadors i arquitectes d’arreu del món. Hi ha noms internacionals de prestigi, però també talents emergents de les escoles d’art, disseny i arquitectura de Barcelona. Al costat de Julio Le Parc, Luke Jerram, l’estudi United Visual Artists, Kurt Hentschläger i Antoni Arola s’hi poden trobar els projectes d’alumnes de l’escola Eina, Massana, la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya.

Paral·lelament, l’associació Poblenou Urban District organitza un festival alternatiu, l’Off Llum, un circuit de quinze instal·lacions lumíniques per a difondre els espais de creació i innovació del barri. A més, durant aquests tres dies a l’espai gastronòmic Van Van Llum els visitants hi trobaran una oferta variada de gastroteques.

Una aplicació per a facilitar la ruta

Enguany el festival estrena una aplicació per a dispositius mòbils, amb tota la informació sobre les instal·lacions, que es poden ordenar per nom o distància. Una altra novetat és l’espai Àgora, on el públic podrà parlar amb els artistes i professionals sobre les seves obres. Aquests col·loquis es faran a l’edifici Disseny Hub Barcelona abans de començar les projeccions de llum.

Tot seguit us oferim una tria de les deu instal·lacions més destacades:

‘Museum of the Moon’, de Luke Jerram

On: estany del Disseny HUB Barcelona (plaça de les Glòries Catalanes,37).
L’artista Luke Jerram fa servir la lluna d’inspiració i símbol. Durant segles ha tingut un gran pes en la cultura, les creences, els coneixements i la manera de veure les coses. És una lluna de set metres de diàmetre on es projecten imatges d’alta definició de la superfície lunar proporcionades per la NASA.

‘Lo tèxtil’, d’Alba G. Corral

On: Universitat Pompeu Fabra, Campus Poblenou (carrer de Roc Boronat, 138).
La projecció d’imatges de l’Arxiu Històric del Poblenou sobre la façana de l’antiga fàbrica ret un homenatge a totes les dones que van treballar a la fàbrica tèxtil de Ca l’Aranyó d’ençà que es va inaugurar, el 1877. L’audiovisual mostra el teixit social que van formar aquestes dones i la lluita pels seus drets laborals.

Façana del Campus del Poblenou la Universitat Pompeu Fabra on es projectarà l'oba ‘Lo tèxtil’, d’Alba G. Corral

‘The day we left fields’, de Tundra

On: sala B del Disseny HUB Barcelona (plaça de les Glòries Catalanes, 37).
L’obra del col·lectiu d’artistes Tundra de Sant Petersburg és un prat frondós que penja de cap per avall del sostre del passadís de la sala B del Disseny Hub. L’herba oneja al ritme d’efectes sonors i lumínics. Aquesta instal·lació s’inspira en el medi i el lloc que ocupa en el paisatge urbà de les ciutats modernes.

Prat frondós que penja de cap per avall de l'obra ‘The day we left fields’, del col·lectiu artístic Tundra.

‘Cascada de llum’, de Nueveojos

On: Casa Antònia Serra i Mas (carrer de Pere IV, 102, cantonada amb  Pallars).
Una cascada formada per més de 350 metres de llums led cau per sobre dels balcons de la casa Antònia Serra i Mas. L’edifici, de sis plantes i d’estil noucentista, va ser construït per l’arquitecte Ramon Puig i Gairalt el 1926. Amb aquesta obra els artistes barcelonins de Nueveojos volen convidar els espectadors a contemplar la relació de l’aigua amb la llum i l’arquitectura. 

‘Cascada de llum’, de Nueveojos

‘Llum a les desigualtats’, d’Òmnium Cultural i Anna Carreras

On: Centre de Formació de Persones Adultes Montserrat Roig (rambla del Poblenou, 130).
Aquesta instal·lació vol mostrar i explicar les desigualtats i la vulneració dels drets dels presos polítics, els immigrants o les víctimes de violència masclista. Les dades es poden veure en un mapa lumínic. Cada llum representa una història humana.

‘Llum a les desigualtats’, d’Òmnium Cultural i Anna Carreras té l’objectiu de mostrar i explicar les desigualtats i la vulneració dels drets humans.

‘Fira Climàtica’, de UIC Barcelona School of Architecture

On: Can Picó (carrer de Pere IV, 58).
Fira Climàtica és una instal·lació autosuficient, en què els visitants han de pedalar en una bicicleta estàtica reciclada per generar energia i activar les línies lluminoses que pugen per la façana de l’edifici fins a la coberta. El propòsit és que tothom hi descobreixi els missatges de conscienciació ambiental i de lluita contra el canvi climàtic, però això dependrà de l’esforç de cadascú.

‘Feria Climática’ és una instal·lació autosuficient on els usuaris descobreixen missatges relacionats amb el canvi climàtic a partir de l'energia que generen pedalant.

‘Metamorfosi’, de Julio Le Parc

On: façana del Disseny Hub Barcelona (plaça de Josep Antoni Coderch).
‘Metamorfosi’ projecta una selecció de les creacions del prestigiós artista argentí que s’uneixen i prenen una vida nova, amb el temps passat i la complicitat que neix entre les unes i les altres. L’artista vol transmetre la idea de seqüència, d’allò que és inestable i modulable unit amb diverses músiques.

Metamorfosis de Julio Le Parc

‘Sol’, de Kurt Henschläger

On: Espai 88 (carrer Pamplona, 88).
El públic entra en un espai completament fosc i durant uns quants minuts es projecten de manera gairebé seguida ràfegues d’animacions abstractes que persisteixen en la retina quan torna la foscor. L’artista austríac format a Nova York vol crear una sensació de pèrdua de control i alteracions de la consciència i la percepció. Per això aquesta instal·lació no es recomana a persones amb epilèpsia ni amb especial sensibilitat ocular, com tampoc a menors de dotze anys. Com que no es permet de fer-hi fotografies ni vídeos, en entrar els assistents hauran de deixar els telèfons mòbils i les càmeres dins una bossa precintada.

‘Sol’, de Kurt Henschläger

‘Llum se’n va de càmping’, de Tomás Picasso, Antoni Esteban Martret i Santiago Terigi (Off Llum)

On: carrer de Carmen Amaya, 18.
Dues instal·lacions interconnectades il·luminaran el ‘Càmping urbà del Poblenou’ per reproduir l’experiència del campament de bosc en plena ciutat. Els autors volen crear la sensació de foguera que ens acompanya i ens il·lumina.

'Llum se va de camping' Off Llum 2020

‘Musica Universalis’, de United Visual Artist

On: Espai Simon 100 (carrer de Sancho de Ávila, 66).
L’estudi londinenc vol investigar els sons d’objectes llunyans del nostre sistema solar. Han dissenyat una instal·lació que comprèn diverses escultures amb forma esfèrica entorn de les quals gira una llum i un altaveu. A mesura que passa el temps, la llum blanca canvia les freqüències de color que la componen.  

Sistema solar 'Musica Universalis'

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any