07.06.2025 - 21:40
L’editorial Abastar ha publicat una col·lecció de llibres inèdita en català. Són tres quaderns amb una vuitantena d’activitats per a estimular la memòria i activar el cervell, pensades per a la gent gran.
Fins ara, aquesta mena de llibrets solament eren accessibles en castellà. Ara Abastar ha omplert el buit que hi havia en llengua catalana i diu que tenen molt d’èxit i que les valoracions són positives.
En els quaderns, agrupats en la col·lecció Capfica-t’hi, hi ha activitats pràctiques per a treballar de manera efectiva àrees com ara la memòria, l’atenció, el llenguatge i el raonament. “La cosa important és que el cap treballi. A diferència dels d’entreteniment, aquests són pensats perquè estimulis totes les àrees del cervell”, explica Judit Pujadó, editora d’Abastar i Sidillà, que gestiona amb el seu company, Xavier Cortadellas.
Pujadó va adonar-se que hi havia camp per a córrer en l’estimulació cognitiva quan van constatar que els hospitals enviaven material en castellà als malalts d’Alzheimer, com ara la seva sogra.
Podeu comprar la col·lecció Capfica-t’hi a la Botiga VilaWeb

Tots tres quaderns els ha creat Anna Puig, doctora en psicologia per la Universitat de Barcelona (UB). Puig és especialitzada en el disseny de programes d’estimulació cognitiva i sempre ha treballat amb adults i gent gran, en residències geriàtriques, associacions d’Alzheimer i més demències, i fent tallers de memòria a diferents indrets de les Comarques Gironines.
Com una mena de passatemps
L’objectiu principal dels quaderns d’Abastar és convertir l’exercici mental en una rutina saludable per fer front a l’envelliment i a possibles malalties degeneratives. “Vam pensar que en castellà ja hi era. Els llibreters ens van dir que hi havia quaderns d’estiu com els de la mainada, coses d’escriure, i que calia un format així. I vam pensar de fer-ho en català”, explica Pujadó.
De fet, els quaderns d’Abastar són com una mena de passatemps, però amb un enfocament diferent. I, precisament amb els passatemps, el mercat editorial també va començar a corregir a l’estiu una mancança històrica. Fins aleshores, no hi havia quaderns en català adreçats als adults. Tan sols es trobaven en castellà o eren exclusivament pensats per a infants. Les editorials també s’han posat les piles i han optat per materials lúdics que combinen llengua, humor, cultura i identitat catalana, i també han aconseguit un èxit notable.
Tres nivells
Els tres volums ofereixen nivells de dificultat adaptats a diferents perfils. Hi ha activitats de tota mena i, segons Pujadó, són pensades per a activar totes les àrees del cervell. “Són en color per a fer exercicis d’observació. Hi ha exercicis de números, de lletres, de dibuix… Són molt variats”, explica.
El primer llibre s’adreça a persones amb poques oportunitats educatives o amb un diagnòstic neurològic que ha començat a malmetre’n la capacitat cognitiva. Els exercicis poden requerir suport extern per a ser resolts i són pensats per a compensar el deteriorament i conservar les funcions bàsiques durant més temps.
El segon va dirigit a gent amb un nivell intel·lectual mitjà. Proposa exercicis que representen un repte assequible però estimulant, i que poden ser útils tant per a prevenir com per a frenar l’evolució de mancances ja detectades.
El tercer és destinat a gent amb una formació elevada i amb una bona capacitat cognitiva de base. En aquest cas, els exercicis tenen un alt grau de dificultat i pretenen tenir un impacte més profund sobre la reserva cognitiva i treballar a partir de la prevenció o la detecció precoç de dèficits lleus.
Més projectes d’Abastar
L’editorial Abastar va néixer l’any 2023 enfocada en la creació de material escolar per a l’educació infantil. D’aleshores ençà, el projecte s’ha anat ampliant i Pujadó explica que encara hi ha molts productes que no s’han explorat en català, com ara fitxes per a logopedes i llibrets per a nouvinguts.
Abastar toca més camps. A finals de març, per exemple, van publicar el llibre Que menjar sigui un plaer, un recull de cent trenta-sis receptes per a malalts de disfàgia, un trastorn que dificulta o impedeix el pas dels aliments sòlids o líquids de la boca fins a l’estómac. “Molta gent es passa la vida menjant farinetes. Uns doctors de la Teknon han ideat receptes amb coses bones, malgrat que siguin triturades”, explica Pujadó.