universitats

Catalunya ha passat en trenta anys de tenir tres universitats a les dotze actuals i s’ha convertit en un pol d’investigació de primera magnitud a escala europea en un temps rècord, segons un llibre que plasma la transformació científica i acadèmica de la comunitat entre el 1985 i el 2015.

Es tracta de l’obra ‘Construint la Catalunya del coneixement (1985-2015)’, editat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i l’autor de la qual és el secretari executiu de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), Josep M. Vilalta.

En el llibre, que s’ha presentat a Barcelona, el seu autor destaca que ‘mai en la història de Catalunya s’ha disposat d’un capital humà, social i d’unes capacitats científiques com les que ha assolit a començaments del segle XXI’.

No obstant això, també denuncia que el sistema universitari i científic ‘ha actuat sovint sota interessos particulars, gremials o territorials, més que en una lògica de servei públic’.

Segons l’autor, ‘això ha suposat que es desenvolupés un sistema a vegades desordenat, amb encavalcaments, atenent més a interessos particulars que no generals’. També alerta d’una ‘certa introspecció del món acadèmic, que, malgrat suposar valors positius, ha aïllat en certa manera la universitat de la societat’.

L’obra recull els resultats més rellevants de les activitats nuclears del sistema de coneixement català: la formació universitària, la investigació científica, la innovació, així com la tercera missió universitària, que és la internacionalització, i els recursos i la gestió del sistema al llarg d’aquests anys.

El president de la Generalitat, Quim Torra, és l’autor del pròleg, en què confessa que ‘anhela’ que Catalunya ‘pugui finalment ser i fer en llibertat’ i reconeix que el sistema universitari és un ‘pilar bàsic per al progrés del nostre país’.

Segons Torra, el sistema universitari s’ha ‘edificat des del consens i la convicció de tots els agents que el conformen”, pel que reconeix que “cal assegurar que Catalunya disposi d’un sistema flexible i viu que aporti valor des de l’esforç col·lectiu’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb