Els ex-membres de la mesa defensen davant Llarena els seus drets parlamentaris

  • La sala d'apel·lacions estudiarà dimecres els recursos presentats contra l'empresonament de Bassa, Forcadell, Rull, Turull i Romeva

VilaWeb
ACN
07.05.2018 - 01:50
Actualització: 07.05.2018 - 15:56

Els ex-membres sobiranistes de la mesa del parlament han defensat davant del jutge Pablo Llarena que van actuar sota el criteri de la inviolabilitat parlamentària. Lluís Guinó, Lluís Maria Corominas i Anna Simó han estat poc més de cinc minuts dins la sala. Han negat els fets pels quals el jutge Llarena els processa per desobediència i s’han reafirmat en la declaració que ja van fer davant el jutge el 9 de novembre. En el cas d’Anna Simó, només ha respost dues preguntes de la seva lletrada per negar els fets i defensar l’actuació de la mesa sota la inviolabilitat parlamentària. Lluís Maria Corominas, en canvi, no ha declarat i s’ha reafirmat en el que ja va dir el 9 de novembre. Un cop acabin les declaracions, sol·licitaran per escrit al jutge que els aixequi les mesures cautelars. Tots, a excepció de Nuet, estan en llibertat provisional i han de presentar-se setmanalment davant el jutge, no tenen passaport i tenen prohibit sortir del territori espanyol. També van haver d’abonar 25.000 euros en concepte de fiança per eludir la presó.

El diputat de JxCat Lluís Guinó ha explicat que demanaran que s’aixequin les mesures cautelars ja que porten mig any (des del 9 de novembre) anant totes les setmanes al jutjats a signar i, durant aquest temps, tots han complert amb aquest tràmit imposat per Llarena. 

A la sortida del Suprem, Guinó ha explicat que només van donar tràmit parlamentari a diverses propostes. ‘Hem explicat que la mesa executava actes de tràmit parlamentari i intuíem que ens podria protegir la inviolabilitat parlamentària’, ha manifestat. 

El que sí ha declarat i ha respost les preguntes que se li han formulat ha estat Joan Josep Nuet. Abans d’entrar al tribunal, el diputat de Catalunya en Comú-Podem i ex-secretari tercer de la mesa, Joan Josep Nuet, ha assegurat que els ex-membres de l’òrgan polític van ‘obeir el mandat democràtic’ l’anterior legislatura per dur un ‘debat polític punyent’ de la societat al parlament. ‘Podem haver comès errors, en política es cometen errors i a vegades es paguen o no, però de cap de les maneres un error que es pot haver comès pot comportar penes de presó, una persecució’, ha afirmat. 

La declaració indagatòria de Ramona Barrufet ha quedat posposada. El seu lletrat ha explicat al jutge Pablo Llarena que no ha viatjat a Madrid per motius mèdics. Tot i que inicialment la portaveu del PDECat, Maria Senserrich, havia anunciat que compareixeria per videoconferència, la seva declaració no s’ha fet. Ara, el jutge instructor Pablo Llarena haurà de fixar una nova data.

Continuen les compareixences
Demà a les 10.00 compareixeran els consellers Meritxell Borràs i Carles Mundó i l’ex-conseller Santi Vila, que va dimitir hores abans de la declaració d’independència del 27 d’octubre. Tots són processats per desobediència i malversació. També compareixerà l’ex-diputada i actual portaveu del secretariat nacional de la CUP Mireia Boya, processada per desobediència. Borràs i Mundó van estar un mes a la presó i van sortir-ne el 4 de desembre passat després de pagar 100.000 euros de fiança. En el cas de Vila, només va passar una nit a la presó, mentre abonava els 50.000 euros de fiança fixats per la magistrada de l’Audiència espanyola Carmen Lamela. Boya també va haver de declarar davant Llarena al febrer i el jutge la va deixar en llibertat sense mesures cautelars.

A banda aquestes citacions, dimecres la sala d’apel·lacions (formada per Francisco Monterde, Miguel Colmenero i Alberto Jorge Barreiro) farà una vista per estudiar els recursos contra l’empresonament dels consellers Dolors Bassa, Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva i l’ex-presidenta del parlament Carme Forcadell. Tots són empresonats des del 23 de març i sortiran dels centres penitenciaris per comparèixer davant els magistrats de la sala. Tanmateix, Bassa i Romeva han demanat de no ser presents a la vista. Turull, Rull, Romeva i Bassa ja havien estat un mes a la presó i n’havien sortit en llibertat provisional el 4 de desembre, després de pagar una fiança de 100.000 euros. En el cas de Forcadell, només havia passat una nit a la presó mentre feia efectiu el pagament de la fiança de 150.000 euros. El tribunal els ha convocat a dos quarts de dotze del migdia perquè hi siguin presents en el moment que les parts exposaran els seus arguments davant la sala d’apel·lacions.

Els dies 16,17 i 18 d’abril van comparèixer davant del jutge Oriol Junqueras, Joquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Carme Forcadell i Dolors Bassa. Aquestes vistes, d’antuvi, són breus i els processats acostumen a dir només si accepten o no els delictes pels quals són processats i duts a judici. Però en aquella ocasió els consellers van aportar la seva visió del procés judicial i defensar que no havien d’estar empresonats.

Alguns, com ara Cuixart, Sànchez i Junqueras, van criticar durament la instrucció del jutge Llarena, que van acusar de criminalitzar el procés. Rull i Turull també van ser crítics amb el jutge: van declarar que es consideraven presos polítics i li van demanar que fes ‘justícia i no política’, a més d’afirmar que a Espanya no hi havia separació de poders.

Llarena també ha processat Puigdemont i la resta d’exiliats, però en el seu cas no els ha citats perquè no resten sota l’acció de la justícia espanyola.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any