L’inventari del patrimoni immaterial de les Terres de l’Ebre, en marxa

  • El projecte estrena web i compte a les xarxes socials per donar-hi més difusió i visibilitat

VilaWeb
Redacció
04.08.2015 - 06:00

Fa mesos que han començat a donar forma i contingut a l’inventari del patrimoni cultural immaterial de les Terres de l’Ebre. El projecte s’anirà desenvolupant fins el març del 2017, i durant aquest temps es farà un procés de catalogació dels elements que en formen part. El propòsit és d’identificar, documentar i sistematitzar totes les manifestacions culturals ebrenques, que serà el primer pas per a conservar el patrimoni i perquè esdevingui un motor de desenvolupament i cohesió social.

Parlem de manifestacions que formen part de la tradició oral, els rituals festius, els processos productius, les formes d’alimentació o la música, entre més. Però no solament d’aquest patrimoni immaterial, sinó que també s’hi compten elements culturals com ara béns mobles, documents populars, literaris i arxivístics, materials audiovisuals, edificis i estructures del patrimoni històric, arquitectònic, tècnic i artístic, producció artesanal, treballs inèdits, publicacions…

El projecte és vinculat a la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, declarada per la Unesco el 2013, atès que el patrimoni cultural immaterial va lligat al patrimoni natural i a la relació de les persones amb el seu entorn.

Nova web i xarxes socials per a difondre l’activitat del projecte
I per donar a conèixer tot aquest patrimoni tan immens, el projecte de l’IPCITE ha estrenat web i ha obert compte a les xarxes socials principals (TwitterFacebookGoogle+). D’aquesta manera espera d’aconseguir més visibilitat i difusió tant a les comarques ebrenques com a la resta del país. ‘La idea és que la gent el conega i se’l faça seu’, expliquen els responsables del projecte. I encara més: ‘La voluntat és també de documentar amb audiovisuals i fotografies de qualitat algunes d’aquestes manifestacions més arrelades i desconegudes del nostre patrimoni cultural immaterial’.

Per fer-ne la catalogació, s’ha estructurat l’inventari en set categories: activitats productives; processos i tècniques; creences, festes, rituals i cerimònies; tradicions orals; particularitats lingüístiques i formes de comunicació; representacions, escenificacions, jocs i esports tradicionals; manifestacions musicals i sonores; salut, alimentació i gastronomia, i formes de sociabilitat col·lectiva i d’organització social.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any