L’Institut d’Estudis Catalans treballa per obrir delegacions a Andorra i l’Alguer

  • Joandomènec Ros creu que en una Catalunya independent el català hauria de ser la llengua 'majoritària' que rebi 'ajuts i esforços'

VilaWeb

ACN

10.10.2015 - 09:51

El president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros, ha avançat durant una entrevista amb l’ACN que treballen per obrir delegacions a Andorra i a l’Alguer, uns territoris on actualment no hi tenen presència. La predisposició dels respectius governs va de ‘tèbia’ quant a la delegació andorrana, fins a ‘molt positiva’ pel què fa a la de l’Alguer, i reconeix que també els falta una ‘empenta’ econòmica. Les noves delegacions s’afegirien a les de Lleida, Perpinyà, Palma i les tres del País Valencià. El president de l’IEC ha afirmat que en una eventual Catalunya independent, el català hauria de ser la llengua ‘majoritària’ i caldria mantenir ajuts i esforços per garantir-ne el futur.

La disminució de les aportacions a l’IEC és la que va privar la institució de tirar endavant el projecte d’expandir les delegacions de l’IEC pels territoris de parla catalana i espera que es pugui reactivar si els fons es recuperessin fins als que hi havia el 2008 o 2009.

A la falta de recursos econòmics, s’hi afegeix la predisposició que mostren els governs dels respectius països que, en el cas d’Andorra, és ‘tèbia’. ‘El país és molt dependent de l’estat espanyol i qualsevol cosa que faci tuf de catalanitat hi tenen una certa prevenció’, ha afirmat el president. En aquesta línia, creu que els ‘aspectes polítics’ són ‘més importants que els acadèmics’, malgrat que especifica que la bona voluntat ‘hi és’ malgrat que sigui ‘més difícil’ arribar a acords. Pel cas de la delegació de l’Alguer, depenen dels ‘acords finals’ amb l’ajuntament i la universitat.

Segons recorda el seu president, les delegacions organitzen exposicions, jornades, cicles i impulsen publicacions. Actualment, l’Institut d’Estudis Catalans té una delegació a Lleida a part de la seu a Barcelona, que vetlla pel català a la Franja i a Andorra. Quant al País Valencià, Castelló i Alacant tenen seus de l’Institut i, quant a València, el delegat treballa al centre Octubre.

Per la Catalunya del Nord, l’IEC té una seu a la casa dels Països Catalans a Perpinyà, mentre que a Palma també hi ha un delegat, a l’espera que es pugui inaugurar la delegació, construïda de fa 4 anys però que a causa de la crisi encara no ha pogut entrar en funcionament.

El català, la llengua majoritària

En una eventual Catalunya independent, per Ros, el català hauria de continuar ‘sent protegit’, convertint-se en la llengua majoritària, és a dir, la que rebi els ajuts i els esforços de tothom perquè ‘es mantingui i creixi com li pertoca’.

Un tractament d’igualtat per part de les institucions de dues llengües, per exemple, el castellà i el català, és ‘negativa’. ‘La llengua minoritària, tot i que sigui poc minoritària, acaba cedint davant la majoritària. La pressió de l’entorn, no només de la societat sinó del mitjans, és enorme’, ha assegurat.

Repetir al capdavant de l’IEC

Malgrat que encara li queden dos anys de mandat, Joandomènec Ros ha afirmat que mentre el ple de l’IEC li doni confiança no tindrà ‘cap problema’ per continuar com a president de l’Institut d’Estudis Catalans.

El catedràtic d’Ecologia de la Universitat de Barcelona i anterior vicepresident en funcions de l’Institut va guanyar el juny del 2013 les eleccions a la Presidència de l’Institut d’Estudis Catalans, prenent el relleu a Salvador Giner.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem