L’Institut d’Estudis Catalans s’aboca a analitzar la pandèmia i les conseqüències

  • Unes jornades multidisciplinàries han servit per a encarar la covid des de punts de vista ben diversos · Podeu veure els vídeos de totes les sessions

VilaWeb
Redacció
20.05.2021 - 21:50

L’Institut d’Estudis Catalans ha fet aquesta setmana, entre dimarts i dijous, unes jornades de debat sobre la covid-19, en què han pres la paraula alguns dels científics i professionals més coneguts que han intervingut en l’esfera pública d’ençà que va esclatar la pandèmia. Hi han pres part, per exemple, Bonaventura Clotet, Joan-Ramon Laporte, Clara Prats i Juli Peretó.

L’enfocament de les jornades han estat clarament multidisciplinari. Amb la intenció d’encarar el debat sobre la pandèmia de tots els punts de vista, s’hi han fet cinc debats.

En el primer, organitzat per la secció de Ciències Biològiques, van intervenir-hi, entre més especialistes, Júlia Vergara-Alert, que va parlar sobre la interacció entre animals i humans com a factor causant de les pandèmies; Joan Vinyals, que es va referir als problemes ètics derivats del tractament dels malalts; i Joan Jofre, que va presentar el virus que ha estat el causant de la pandèmia. Antoni Plasència, Lluís Aselda, Jaume Terrades, Bonaventura Clotet, Xavier Bonfill, Joan-Ramon Laporte, Jordi Camí, Joan Viñas i Begoña Roman completaven la llista de participants en el debat. Ací en teniu el vídeo.

 

Per una altra banda, la secció Històrica i Arqueològica va oferir una mirada interessant al passat, amb la participació de Josep Maria Salrach, que va parlar de les epidèmies en la història; de Maria Teresa Estrach, de Miquel Vilardell, de Guillem López, de Lluís Ferrer i de Josep Lluís Barona. En aquest debat es va parlar també a bastament de la reacció que l’estructura sanitària ha tingut arran de la covid.

Aquesta sessió es féu dimecres i es va completar amb el debat organitzat per la secció de Filosofia i Ciències Socials, en què van prendre la paraula Josepa Cucó, Albert Carreras, Salvador Cardús, Gemma Balaguer i Josep Gifreu, que tractaren d’un ampli ventall de temes que anava de la psicologia a l’economia i els mitjans de comunicació.

El vídeo d’aquests dos debats és ací:

 

Finalment ahir va ser el torn de la Secció Filològica i de la secció de Ciències i Tecnologia.

En el primer debat es va parlar de temes que anaven des de l’ús de les dades per a la comunicació, a càrrec de Clara Prats, fins a l’ús de les xarxes socials, a càrrec de Vicent Partal; la percepció del coronavirus en l’humor gràfic, a càrrec de Martí Domínguez; i les paraules que s’han emprat per a identificar la pandèmia i connotar-la, estudiades per Maria Josep Cuenca. També hi van intervenir Antoni Olivé i Albert Morales.

Finalment, en el darrer debat hi prengueren part Juli Peretó, que va traçar una perspectiva evolutiva de la pandèmia; Joan Grimalt; Carles Riba, que va relacionar pandèmia, mobilitat i medi; Ferran Segarra; Josep Samitier; Andreu Veà; i Josep Domingo-Ferrer.

El vídeo corresponent a aquesta sessió el podeu trobar ací:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any