L’il·lustrador Juanjo Sáez explica per què votarà a favor de la independència

  • El creador de 'Arròs covat' explica que alhora voldrà mantenir la nacionalitat espanyola

VilaWeb
Redacció
23.09.2015 - 18:48
Actualització: 23.09.2015 - 22:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’il·lustrador i creador d’historietes Juanjo Sáez ha fet públic que votaria a favor de la independència de Catalunya, però que alhora mantindria la nacionalitat espanyola en cas de separació. En un missatge a Facebook explica els motius de la seva opció. Es remet als orígens dels seus pares i al lligam que sent amb la història d’Espanya per a defensar l’opció de mantenir-ne la nacionalitat. Per contra, el creador de la sèrie animada ‘Arròs covat’ explica que votarà a favor de la independència perquè creu que serà un revulsiu per a canviar també Espanya.

Vegeu el text publicat per Juanjo Sáez, traduït al català:

«Sempre visc les coses i la realitat des de la dualitat, sóc una persona contradictòria en essència tot i que, dins aquesta contradicció, hi trobi una lògica i un sentit. He decidit de votar per la independència de Catalunya, però quan arribi el dia mantenir la meva nacionalitat espanyola, perquè els meus pares eren espanyols, perquè el castellà és la meva llengua i perquè m’agrada escriure i pensar en castellà, adoro la llengua i m’agrada jugar-hi. El català no és igual, per mi. També vull creure que Espanya té remei, que és un país de genis, que és un país amb força. Aquest cap de setmana vaig anar amb els meus amics, Los Puga, a Madrid. Ells són catalanistes de sentiment i família. Vam anar a veure el ‘Guernica’ junts. Davant del quadre amb ells em vaig tornar a emocionar una altra vegada. Per mi el quadre i Picasso representen una part d’Espanya a la qual no puc renunciar. L’energia pura i convulsa, el xoc, aquest talent. Hi ha alguna cosa al Guernica, a la història d’Espanya, a la qual em sento lligat i forma part de mi. Però d’una altra banda crec que Espanya necessita un revulsiu com la independència de Catalunya. Espanya no pot continuar tenint l’ombra del franquisme darrere i no condemnar-lo. Crec que una nova república catalana pot ser un exemple per a una altra Espanya possible. D’una altra banda, vull donar el meu suport i confiança a la terra on vaig néixer i a tothom qui desitja emprendre un país nou, per la manera com m’han ajudat, per haver acollit la meva família i haver-nos donat l’oportunitat d’anar endavant, per haver-me ajudat a ser qui sóc i perquè també em sento català. No sé si m’he explicat bé, però en essència penso això.»

I aquest és el text original:

«Siempre vivo las cosas y la realidad desde la dualidad, soy una persona contradictoria en esencia aunque dentro de esa contradicción yo le vea una lógica y un sentido. He decidido votar por la independencia de Cataluña, pero cuando llegue su día mantener mi nacionalidad Española, porque mis padres eran españoles, porque el castellano es mi lengua y porque me gusta escribir y pensar en castellano, adoro la lengua y me gusta jugar con ella, el catalán no es lo mismo para mi. También quiero creer que España tiene remedio, que es un país de genios que es un país con fuerza. Este fin de semana fui con mis amigos, Los Puga, a Madrid, ellos son catalanistas de sentimiento y familia. Fuimos a ver el Guernica juntos, delante del cuadro con ellos me volví a emocionar una vez más. Ese cuadro para mi y Picasso representan una parte de España a la que no puedo renunciar, esa energía pura y convulsa, ese choque, ese talento. Hay algo en el Guernica, en la historia de España a la que me siento ligado y forma parte de mi. pero por otra parte creo que España necesita un revulsivo como la independencia de Cataluña. España no puede seguir teniendo la sombra del Franquismo detrás y no condenarlo. Creo que una nueva república Catalana puede ser un ejemplo para otra España posible. Por otra parte quiero dar mi apoyo y confianza a la tierra donde nací y a toda la gente que desea emprender un país nuevo, por todo lo que me han ayudado, por acoger a mi familia y darnos la oportunidad de salir adelante, por ayudarme a ser el que soy y porque también me siento catalán. No se si me he explicado bien, pero en esencia esto es lo que pienso.»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes