L’Hospital Vall d’Hebron usa realitat virtual per veure una operació en 360 graus

  • Cirurgians del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona han fet un enregistrament d'una operació amb la tecnologia de la realitat virtual immersiva, amb l'objectiu que els estudiants que reprodueixin el vídeo puguin situar-se dins del quiròfan i explorar-ho en 360 graus.

VilaWeb
Europa Press
09.08.2017 - 11:15
Actualització: 09.08.2017 - 11:21

Cirurgians del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona han fet un enregistrament d’una operació amb la tecnologia de la realitat virtual immersiva, amb l’objectiu que els estudiants que reprodueixin el vídeo puguin situar-se dins del quiròfan i explorar-ho en 360 graus.

L’operació que s’ha gravat ha estat una intervenció de pròtesi de maluc en realitat virtual immersiva, la primera vegada a Espanya que es grava amb aquesta tecnologia, ha assegurat Vall d’Hebron aquest dimecres en un comunicat.

L’eina està pensada per formar a distància cirurgians que vulguin especialitzar-se o metges residents, i va un pas més enllà del que es venia fent -vídeos en ‘streaming’ (en temps real)-, ja que l’espectador deixa d’estar en un punt fix i passa a situar-se al centre de l’operació, amb la possibilitat de veure tots els detalls del treball quirúrgic.

Eina d’iniciació
El projecte ha estat impulsat pel cap de secció de la Unitat de Cirurgia del Maluc, Alejandro Hernández, i el metge adjunt de la mateixa unitat, Víctor Barro, qui ha valorat que aquesta visita virtual als quiròfans serà molt útil per iniciar-se en aquesta tècnica quirúrgica: ‘No parlem de futur, ja és present’.

El vídeo es va fer mitjançant sis càmeres situades en diferents punts del quiròfan que van gravar simultàniament, i han fet versions resumides de 3 i 30 minuts -d’un total de 75 minuts-, a les quals s’afegeix una finestra amb explicació dels detalls més importants de la intervenció.

Ulleres de realitat virtual
El vídeo, que ja s’ha començat a utilitzar en el procés formatiu dels metges residents de l’hospital, és accessible utilitzant qualsevol telèfon mòbil al que s’afegeixin unes ulleres de realitat virtual en 360 graus.

Els mateixos impulsors del projecte estan treballant en una iniciativa similar aplicada als pacients, dirigida a explicar el procés previ i posterior a la intervenció, amb l’objectiu de reduir l’angoixa i els dubtes sobre l’hospitalització i la tornada a casa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any