L’estrena europea de ‘Considering Matthew Shepard’, al Palau de la Música

  • Manu Guix, Big Mama Montse i Els Amics de les Arts són alguns dels intèrprets d’aquest cant contra l’homofòbia

VilaWeb
Redacció
18.10.2017 - 22:00
Actualització: 19.10.2017 - 10:22

L’Orfeó Català inaugura la temporada dissabte amb Considering Matthew Shepard, la primera audició a Europa d’aquesta obra de Craig Hella Johnson dirigida per Simon Halsey. A més de l’Orfeó, serà interpretada pel Cor Jove i el Cor de Noies de l’Orfeó, Big Mama Montse, Manu Guix, els Amics de les Arts, Marta Mathéu, Marina Rodríguez Cusí i Joan Martín-Royo. Se’n farà una única funció dissabte a les 20.30 a la sala de concerts del Palau de la Música Catalana.

Hella Johnson va compondre l’obra en homenatge a Matthew Shepard, un estudiant gai de la Universitat de Wyoming que va ser assassinat el 1998 per la seva condició sexual. Els autors del crim el van segrestar, el van colpejar al crani i el van deixar lligat a una tanca i el jove va morir al cap de cinc dies, després d’un període de coma. El cas va dividir la societat nord-americana i fins i tot hi va haver manifestacions per a justificar l’assassinat.

Imatge promocional del documentari sobre la història de Matthew Shepard.

Durant el judici, els agressors van al·legar que havien tingut alienació temporal quan, segons que asseguraven, Shepard s’havia insinuat. Finalment van ser condemnats a cadena perpètua, però el fet que no fossin acusats de delicte d’odi va impulsar un moviment de protesta per a canviar la llei. No va ser fins el 2009 que els crims homòfobs no es van tipificar com a delictes d’odi.

La modernitat i la intensitat musical de la partitura d’Hella Johnson acompanyen aquesta terrible història que, a manera de ‘Passió moderna’, recorda al martiri i la mort de Crist. Es destaca especialment pel fet d’incloure elements de gospel, blues, country i cant gregorià amb homenatges al new age, al pop, al jazz i fins i tot a Johann Sebastian Bach.

VilaWeb
VilaWeb
'Considering Matthew Shepard' interpretat per alumnes del Berklee College of Music (fotografia de Dave Green).
L’espectacle, multisensioral, també disposa d’elements d’atrezzo que fan referència a la tragèdia de Shepard. En la imatge, uns trossos de fusta simbolitzen la valla on el van lligar (fotografia de Dave Green)

L’escenificació també hi tindrà un paper important. David Selvas i Norbert Martínez, de la productora teatral la Brutal, han estat els encarregats de dirigir-la i incloure-hi videoprojeccions. A banda, l’artista visual David Espinosa il·lustrarà el relat amb miniatures i Lluís Soler interpretarà la veu del personatge del pare de Shepard. Aquesta representació s’inclou en el Cicle Coral Orfeó Català.

L’estrena europea d’aquesta obra té, a més, un gran valor simbòlic. A banda que Matthew Shepard és una icona per a la comunitat homosexual, ara fa quaranta anys de la primera manifestació LGTBI a Barcelona i vint-i-sis de l’assassinat de la transsexual Sònia Rescalvo al parc de la Ciutadella.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any