L’estat espanyol només ha aplicat la meitat de les recomanacions europees contra la corrupció judicial

  • Finlàndia i Noruega són els únics països que han aplicat totes les mesures proposades pel Grup d'Estats contra la Corrupció del Consell d'Europa

VilaWeb
ACN
15.06.2023 - 10:16
Actualització: 15.06.2023 - 12:48

L’estat espanyol només ha implementat completament la meitat de les recomanacions del Consell d’Europa per prevenir la corrupció dels jutges. Això és el que indica l’informe anual del Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO) del Consell d’Europa publicat aquest dijous amb dades del 2022. El document apunta que l’estat espanyol ha aplicat completament el 50% de les recomanacions, però només ho ha fet parcialment en el 25% de les mesures, mentre el 25% restant no ha estat implementat. Quant a les recomanacions per a prevenir la corrupció dels parlamentaris, Espanya ha implementat el 75% de les recomanacions i parcialment el 25% restant, mentre ha aplicat totalment el 66,7% de les recomanacions en el cas dels fiscals i parcialment el 33,3% restant.

En l’informe anual, el GRECO apunta que Finlàndia i Noruega són els únics països que han implementat completament les recomanacions per a prevenir la corrupció de jutges, parlamentaris i fiscals. El grau de compliment de Lituània s’eleva fins al 92% i el d’Albània i el Regne Unit fins al 90% i 88%, respectivament. A la cua es troben Liechtenstein i Turquia amb el 56% i el 52% de les recomanacions sense implementar.

De fet, Liechtenstein no ha implementat cap de les mesures recomanades per prevenir la corrupció dels parlamentaris. La xifra d’incompliment s’eleva també fins al 83% a Polònia i al 71% a Hongria. Només Albània, Bulgària, Finlàndia, Islàndia, Noruega i el Regne Unit han implementat completament totes les recomanacions sobre els parlamentaris.

En el cas de la prevenció de la corrupció dels jutges, l’informe assenyala que Montenegro és el país que menys recomanacions ha implementat, mentre vuit països, entre els quals hi ha Dinamarca, Finlàndia i Noruega, han aplicat totes les mesures plantejades.

Finalment, en el cas dels fiscals Bòsnia i Hercegovina i Turquia són els països amb una xifra d’incompliment més elevada, mentre són gairebé una vintena de països els que sí que han aplicat les recomanacions. En aquest grup hi ha, entre d’altres, Bulgària, Alemanya, Irlanda, Suècia, Finlàndia, els Països Baixos i el Regne Unit.

En el cas de l’estat espanyol, el GRECO tornarà a avaluar el grau de compliment de les recomanacions per prevenir la corrupció el mes de novembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any