Les xifres de l’empobriment valencià, al senat espanyol

  • Decidim, la Crida pel Finançament, Compromís i Intersindical Valenciana demostren amb dades les conseqüències econòmiques i socials de l'infrafinançament valencià

VilaWeb
Redacció
03.11.2021 - 12:30
Actualització: 03.11.2021 - 12:52

L’infrafinançament del País Valencià ha arribat avui al senat espanyol amb un acte organitzat per Decidim, la Crida pel Finançament Just, Intersindical Valenciana i Compromís. S’hi ha presentat l’estudi sobre l’empobriment valencià.

El document demostra amb dades, per exemple, que l’any 2020, la mitjana del salari mensual dels treballadors al País Valencià va ser 294 euros més baixa que la mitjana dels salaris a l’estat espanyol. També l’any 2020, la taxa d’ocupació va ser de 0,70 punts més baixa que la mitjana l’estat espanyol. Un 49,1% de les llars del País Valencià tenen dificultats per a arribar a final de mes, i la mitjana de l’estat és ara del 47,9%. El PIB per capita és 4.336 euros més baix al País Valencià que no la mitjana estatal.

La coordinadora de Decidim, Zahia Guidoum ha dit que això que avui s’ha fet al senat espanyol és explicar la realitat d’una espoliació que perjudica greument els drets socials i la qualitat de vida dels valencians.

Antoni Infante, portaveu de la Crida pel Finançament ha demanat solucions concretes com ara l’avaluació de la infrainversió rebuda aquests darrers cent vint-i-un anys i avançar decididament cap a una hisenda pròpia.

Una esmena al pressupost per a la condonació del deute

També han denunciat que és més baixa la despesa en ensenyament, i que la inversió pública al País Valencià al pressupost de l’estat no arriba al 10%, com li correspondria per població.

La conclusió d’aquest estudi –elaborat per experts– és que el País Valencià necessita un nou model econòmic que s’allunye tant com siga possible del model neoliberal. Demanen que siga un model sostenible del punt de vista econòmic, social i ecològic, i que descanse en els valors de la dignitat humana, la solidaritat, la justícia social i la transparència.

El col·lectiu que ha presentat el document reclama amb urgència un nou marc financer perquè el País Valencià tinga autonomia fiscal amb hisenda pròpia i capacitat de controlar els fons i ampliar el sector públic. Demanen també la condonació del deute acumulat a causa de l’infrafinançament, i l’impuls del sistema bancari valencià.

Quant a la condonació del deute, que ja és de 50.000 milions d’euros, el senador per Compromís, Carles Mulet, ha anunciat que presentaria una esmena al pressupost de l’estat en aquesta línia. Segons el text de l’esmena, el 26% del pressupost de la Generalitat, la segona partida amb més despesa, es dedica a l’amortització d’un deute que s’ha contret per culpa d’un finançament injust.

A l’acte, també hi han intervingut el senador Mulet i Vicent Mauri, portaveu d’Intersindical Valenciana.

La Crida pel Finançament i la Plataforma pel finançament s’han unit per fer manifestacions simultànies a Alacant, València i Castelló el 20 de novembre, a fi de reclamar al govern espanyol una llei que reforme el sistema de finançament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor