Les UCI de tot el país comencen a agafar aire: els gràfics que ho demostren

S'ha reduït progressivament el nombre d'ingressos a les UCI, però hi ha preocupació per com afectarà el relaxament del desconfinament

VilaWeb
Redacció
17.04.2020 - 09:21
Actualització: 17.04.2020 - 11:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El principal factor de risc del coronavirus 2019 és el col·lapse del sistema sanitari, concretament de les Unitats de Cures Intensives (UCI), equipats amb respiradors i que permeten de donar tractament els casos més greus de la malaltia. Les últimes setmanes el col·lapse de les UCI, tal com preveien els models matemàtics dels experts, s’ha pogut evitar l’increment dels llits i l’enduriment de les mesures de confinament. Tanmateix, el fet que molta gent s’hagi mort a les residències o als seus domicilis –com demostren les dades publicades ahir pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya– també ha descarregat la pressió sobre les UCI i els hospitals, que sí que han col·lapsat durant les setmanes més dures de la pandèmia.

La tendència en el conjunt del país ha estat força similar, i si es va arribar al pic al voltant del 5 d’abril. D’ençà d’aquell moment s’ha reduït progressivament el nombre d’ingressos a les UCI. Cal tenir en compte que les dades són una fotografia de fa un parell de setmanes, en ple confinament total, i que hi ha preocupació per com pot repercutir d’ací a uns dies el relaxament del confinament d’ençà de dilluns.

A Catalunya, un gràfic publicat pel Departament de Salut mostra l’evolució dels casos acumulats fins al 9 d’abril. No hi ha la xifra exacta de cada dia, però s’hi pot veure la tendència i un pic entre el 22 i el 26 de març. Ahir, la consellera Alba Vergés va explicar que les UCI estan per sota del 80% de la capacitat, que continua essent un nivell d’estrès molt alt. Havien arribat a estar vora ell 85%.

Gràfic elaborat pel CatSalut

El següent gràfic mostra l’evolució a les UCI al País Valencià, a Catalunya Nord, a Andorra i a les Illes amb dades concretes dels dies.

En el cas del País Valencià 110 ingressats de diferències entre ahir i ara fa onze dies, i el mateix succeeix a la resta del país. Les Illes, de 120 casos a 83; Catalunya Nord té la meitat de persones ingressades, quan hi havia 35 persones a cures intensives. Les dades d’ahir eren de 17 persones. I Andorra, amb un màxim de 19 persones ingressades, ara en té 17.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ al mes