Les sirenes antiaèries: un sistema que encara sobreviu a casa nostra

  • Sabadell i València encara mantenen les restes d'un sistema que va ser fonamental durant la guerra del 1936-1939

VilaWeb
Alexandre Solano
04.03.2022 - 15:19
Actualització: 04.03.2022 - 16:19

Aquests darrers dies, ciutats com Kíiv i Khàrkiv, fins ara en pau, han activat les sirenes acústiques amb l’objectiu d’avisar la població dels bombardaments dels avions i de l’artilleria de les tropes russes. Això ha fet sorgir el dubte si a casa nostra existeix un sistema d’avís similar.

Malgrat que la majoria de les sirenes antiaèries han estat enretirades de l’espai públic d’ençà de fa temps, encara en queden en algunes zones del país. A Perpinyà, Canet de Rosselló, Salelles i Sant Cebrià de Rosselló, per exemple, les alarmes antiaèries continuen activades, un sistema heretat de la Segona Guerra Mundial que servia per a alertar dels bombardaments i que va ser ampliat durant la guerra freda. De fet, el primer dimecres de cada mes es fa un simulacre per a comprovar que encara funcionen correctament.

Ara n’han ampliat les funcions i també poden avisar de riscs naturals, com ara inundacions, incendis o accidents industrials, com va passar a Tolosa de Llenguadoc l’any 2001, quan va esclatar la fàbrica AZF. Actualment, a l’estat francès, el sistema de sirenes velles es combina amb altres dispositius, com ara altaveus en vehicles o un sistema de missatges als telèfons mòbils amb avisos.

Més enllà de Catalunya Nord, a la resta del país no hi ha cap sistema de sirenes antiaèries en funcionament, i són els Bombers i Protecció Civil els encarregats de patrullar amb les sirenes per avisar la població. El govern espanyol treballa en un sistema estatal d’alertes als dispositius mòbils, similar al francès, que hauria d’estar enllestit enguany.

Tot i això, sí que hi ha unes altres menes de sirenes, com ara les vuitanta-nou sirenes d’avís de risc químic situades en trenta-nou municipis de Catalunya, i les que hi ha a la vora de les centrals nuclears d’Ascó (Ribera d’Ebre), Cofrents (Vall de Cofrents-Aiora) i Vandellòs (Baix Camp).

Restes de la guerra del 1936-1939

Tot i que ja no existeix un sistema com a tal a gran part del país, a Sabadell trobem una sirena d’alarma antiaèria que encara funciona, herència de la guerra del 1936-1939. La sirena és al terrat de l’ajuntament i va ser fabricada l’estiu del 1937. De fet, també n’hi ha una de més petita a Guernica, de la mateixa fàbrica sabadellenca. Totes dues van sonar de manera simultània l’any 2017 en el vuitantè aniversari del bombardament de Guernica.

Restes de la sirena antiaèria a la ciutat de València.

A València en resta una al terrat de l’edifici situat a la cantonada del carrer de Martínez Aloy amb la plaça del Pintor Segrelles. Durant la guerra del 1936-1939, hi havia vint-i-cinc sirenes a la ciutat per a alertar dels bombardaments i que la població pogués arribar als refugis.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any