Les ReTrobades 2021 d’Escola Valenciana s’acaben amb una festa al jardí del Túria de València

  • L’entitat reivindica la necessitat de fomentar l’ensenyament en català amb l’esperança de poder reprendre les trobades l’any que ve

VilaWeb
Un moment de la festa de les ReTrobades (Fotografia: Prats i Camps)
Redacció
20.06.2021 - 13:03
Actualització: 20.06.2021 - 18:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Escola Valenciana ha celebrat avui la darrera de les ReTrobades 2021. Ha estat al barri de Montolivet de València i s’ha fet en un tram de l’antic riu del Túria. Això ha propiciat que la festa haja recordat el sabor de les trobades multitudinàries pre-pandèmia. Això sí, sense les tradicionals paradetes ni els tallers organitzats per les escoles participants.

El públic assegut

L’acte s’ha fet seguint totes les mesures de seguretat amb el públic assegut, encara que hi ha hagut tanta concurrència que molta gent ha seguit l’acte dreta. S’ha fet un homenatge als centres educatius de l’Horta, el lliurament del reconeixement a les escoles que han fet part de la cinquena trobada musical de centres d’ensenyament en valencià i el lliurament del vint-i-tresè Premi Sambori de Literatura en Valencià.

Hi han actuat l’Associació Musical Llorca i el mag Rubén Aparisi.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

De totes, la ReTrobada d’avui ha estat la que ha tingut un sabor més institucional amb la presència del president de les Corts Valencianes, Enric Morera; el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano; el batlle de València, Joan Ribó; i el vice-batlle, Sergi Campillo. També hi han participat la presidenta del Consell Escolar, Rosa CañadaPau Díaz, en representació de CCOO;  Vicent Mauri, d’Intersindical; Marc Candela, de l’STEPV; Anna Gascón, d’ACPV; i Pau Insa; del PSPV-PSOE.

Ribó s’ha mostrat satisfet de tornar a veure el riu ben ple de famílies i ha dit que les trobades són una fita molt important. Ha recordat que durant anys hi va participar amb el seu fill i que ara ho fa amb les nétes. “Això d’avui significa tornar-nos a trobar i estic molt content d’aquest moviment tan potent que cada any es fa més gran. El fet que tornen a començar enguany és un indicador que les coses van eixint cada dia millor.”

El manifest

En aquesta retrobada s’ha llegit el manifest La Llavor del valencià, que ha estat el leitmotiv del cicle de les ReTrobades d’enguany. El text reivindica la tasca de la comunitat educativa i del professorat.

“Per això, considerem imprescindible que es garantisca la continuïtat dels projectes lingüístics de centre, infantil i primària, al seu pas a secundària. En conseqüència, tots els instituts han d’estar en condicions d’oferir una càrrega lectiva superior o igual al 50% en valencià: com més àrees es vehiculen en valencià, millors són els resultats”, s’ha afirmat en referència a la rebaixa de percentatges de valencià derivada de la llei de plurilingüisme a l’ESO el curs vinent.

Divuit ReTrobades en un curs de pandèmia

La ReTrobada del barri de Montolivet de València ha tancat un curs de celebracions a mig gas després de la suspensió el curs passat de les Trobades d’Escoles en Valencià. En total se n’han fetes divuit repartides per la majoria de comarques valencianes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes