Les protestes tornen, arreu del món, després del parèntesi del coronavirus

  • Es reprenen les protestes al Líban, Hong Kong i Xile i es van estenen a més països

VilaWeb
Redacció
29.04.2020 - 21:50
Actualització: 29.04.2020 - 23:33

Abans-d’ahir un centenar de manifestants es van concentrar en un centre comercial de l’Illa d’Hong Kong, l’International Financial Centre, i van desafiar la prohibició de fer concentracions imposada per les autoritats arran de la pandèmia del coronavirus.

Els manifestants portaven banderes de l’antiga colònia britànica i cartells amb el lema ‘Allibereu Hong Kong’, i van entonar l’himne no oficial de la ciutat abans de ser dispersats per la policia. Uns quants joves van ser detinguts i han estat multats amb 250 euros per ‘haver violat les mesures de distància física’. Diumenge un grup de persones s’havia concentrat ja a Taikoo Shing, una zona residencial de l’est de l’illa i ahir hi va tornar a haver protestes al centre de la ciutat, amb manifestants desplegant banderes en favor de la democràcia i la llibertat d’Hong Kong.

 

Un mort a les protestes del Líban

Les protestes han tornat aquesta setmana al Líban, un altre dels focus de la revolta planetària del 2019. Bancs del país van ser assaltats i incendiats mentre hi havia enfrontaments molts durs amb la policia. Almenys un jove de vint-i-sis anys, Fawaz Al Samman, va ser mort en els enfrontaments a Trípoli, on també hi hagué més d’una trentena de ferits i moltes detencions. 

La mort del jove manifestant ha intensificat les protestes malgrat les disculpes públiques de l’exèrcit, un gest inusual al país. La caiguda de la lira libanesa i l’augment dels preus dels béns bàsics ha desfermat l’anomenada ‘revolta de la fam’, que és una continuació de les grans mobilitzacions contra el govern libanès que van fer dimitir el primer ministre anterior i que mantenen contra les cordes el govern actual.

El Líban ha estat dos mesos sense protestes populars arran de les mesures imposades per a controlar el coronavirus i per la por de la població de manifestar-se enmig de la pandèmia. Però ara, quan ja es reporten menys de deu casos diaris, els manifestants semblen haver perdut la por i tornen a ocupar el carrer.

Les protestes tornen també a Xile

Les protestes a Xile contra la desigualtat i el govern havien estat suspeses unes setmanes per la pandèmia del coronavirus, però diversos grups van sortir dilluns al vespre a manifestar-se en uns quants punts de la capital, acte que va acabar amb més de 60 detencions i 10 ferits. La protesta més concorreguda fou a la plaça d’Itàlia, la rotonda del centre de Santiago on l’octubre passat va esclatar la greu crisi social i on un centenar de persones es van congregar dilluns tot i que les reunions de més de cinquanta persones hi són prohibides per l’emergència sanitària. Entre els detinguts hi ha el metge Pablo Sepúlveda, nét de l’ex-president Salvador Allende, enderrocat el 1973 per un cop d’estat encapçalat pel general Augusto Pinochet.

Xile es troba sota l’estat d’excepció, amb toc de queda a partir de les 22.00, amb les classes suspeses, amb les fronteres i les botigues tancades si no són de primera necessitat i amb barris i ciutats en quarantena. D’ençà que es va detectar el primer cas de Covid-19 al país, s’hi han registrat 13.813 contagis i 198 morts.

 

Eslovènia protesta contra la corrupció

Aquesta setmana també hi ha hagut protestes a Eslovènia, on l’oposició acusa el primer ministre, Janez Jansa, de corrupció amb el material sanitari arribat al país per a combatre la pandèmia del coronavirus. Un miler de persones es va concentrar a Ljubljana davant la seu del govern.

Manifestacions a Alemanya en defensa dels drets civils

Les protestes s’han estès aquestes darreres hores a més països. A Alemanya diversos grups han provat de manifestar-se a Berlín. Protestant contra allò que consideren que són restriccions dels seus drets fonamentals per causa del coronavirus. A Alemanya les concentracions són prohibides i no es permet que més de dues persones vagin juntes. La manifestant de la fotografia porta una frase famosa de la novel·la 1984 de George Orwell escrita a la pancarta.

Protestes a més estats

A molts més estats del món hi ha hagut protestes esporàdiques, també. Per exemple, a Grècia o a molts països de l’Amèrica Llatina i l’Àfrica.

També a Alemanya, el moviment ecologista Fridays for Future s’ha manifestat d’una manera original a la ciutat d’Esslingen. Els manifestants han deixat les sabates i les pancartes a la plaça, i hi han entrat i n’han sortit respectant les mesures de seguretat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any