Les perles: Un viatge per a l’Estació Espacial Internacional amb l’Street View i el sopar del G-20 en què la primera dama japonesa va prendre que no sabia anglès per no parlar amb Donald Trump

  • Us oferim també les principals notícies del dia i alguna recomanació que no podeu passar per alt

VilaWeb
Redacció
21.07.2017 - 21:40
Actualització: 21.07.2017 - 21:46

Les perles d’avui

Explorem l’Estació Espacial Internacional amb Street View. Volíeu fer d’astronautes i no us atrevíeu? Tanmateix l’espai us atrau, desitjaríeu sortir de la Terra, pujar a l’Estació Espacial Internacional i veure-ho tot des d’allà dalt. De moment viatjar a l’espai és encara un privilegi d’uns pocs, només per a astronautes d’agències espacials o milionaris desficiosos. Google, però, ens acaba de fer un regal. Ha fet possible explorar per dins amb detall l’Estació Espacial. Ho podeu veure ací.

El dinar del G-20 en què la priemra dama japonesa va pretendre que no sabia anglès per tal de no parlar amb el Donald Trump. En una entrevista amb el New York Times, el president nord-americà, Donald Trump, va assegurar que, durant el dinar del G-20, que va durar una hora i quaranta-cinc minuts, no va poder intercanviar ‘ni hola’ amb la persona que tenia al costat, la dona del primer ministre japonès, Akie Abe, perquè la primera dama nipona no sabia ‘ni una paraula’ d’anglès. No obstant això, s’ha viral un vídeo, publicat a Youtube, en què la primera dama s’adreça al públic, en un anglès fluït, en un simposi internacional sobre els efectes del canvi climàtic, que va tenir lloc a Nova York, el 2014. Els lectors nord-americans s’han despertat avui preguntant-se si realment no sabia anglès o simplement va fingir no saber-ne per tal de no haver d’intercanviar ‘ni hola’ amb el president nord-americà. A continaució podeu veure la seva ponència al simposi R3ADY Asia-Pacific.

Les notícies del dia

L’1-O guanyaria el sí i hi votarien dos de cada tres catalans, segons el CEO. L’1 d’octubre guanyaria el sí i hi votarien dos de cada tres catalans, segons les dades del baròmetre del CEO que s’han fet públiques avui. Segons l’enquesta, d’una participació del 67,5%, el sí s’emportaria el 62,4% dels vots i el no, el 37,6%. Hi podeu veure ací.

Per què els diaris espanyols titulen que guanyaria el no si el CEO diu que s’imposaria el sí? Tots els diaris espanyols publiquen avui titulars com ‘Els catalans partidaris de la independència cauen més de tres punts fins al 41,1%’, o bé ‘L’independentisme torna a caurà a dos mesos del referèndum’. També diaris com El Periódico ‘El no a la independència amplia el seu avantatge a dos mesos de l’1-O’) i La Vanguardia (‘El no guanya al sí a la independència a dos mesos de l’1-O’). El titular de VilaWeb avui és, en canvi: ‘L’1-O guanyaria el sí i hi votarien dos de cada tres catalans, segons el CEO‘. I en aquest sentit també s’expressen la majoria de la resta de diaris catalans. Per què aquest missatge tan oposat, si es basa en una mateixa enquesta, la del baròmetre del CEO? Ho podeu veure ací.

La majoria de votants del PP i de C’s aniran a votar l’1-O, segons el CEO. L’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) revela que un 55,8% dels votants de Ciutadans i un 67,8% dels electors del PP aniran a votar l’1 d’octubre. També que el 45,5% dels votants de C’s, un 49,1% dels del PSC i un 57,6% dels del PP dipositaran la papereta del no en el referèndum. Respecte dels votants socialistes, cal destacar que un 11,3% votaran sí a la independència. Ho podeu veure ací.

Aragonès: ‘Si tallen l’aixeta a Catalunya, ells s’embussen’. El secretari d’Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reaccionat en nom del govern després que l’executiu espanyol hagi anunciat que demanarà setmanalment a la Generalitat els certificats de pagaments per vigilar que no es gastin diners per a l’1-O, condicionant així els pagaments del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). Ho podeu veure ací.

El govern de les Illes i la Generalitat acorden documentar i dignificar les fosses de Sa Coma. El govern de les Illes i la Generalitat han acordat aquest matí enfortir les relacions entre les dues administracions i cooperar en matèria de memòria històrica. D’aquesta manera, els dos governs han acordat avançar plegats en les polítiques de localització, recuperació i identificació de restes de persones desaparegudes a Mallorca durant la guerra del 36-39 i durant la dictadura franquista. La trobada ha anat seguida de la visita a la fossa de Sa Coma, en què la consellera de Cultura, Participació i Esports del govern de les Illes, Fanny Tur, ha ensenyat al conseller d’Exteriors de la Generalitat de Catalunya, Raül Romeva, la fossa de Sa Coma, una de les més grans de Mallorca. Ho podeu veure ací.

Les recomanacions d’avui

Avui us recomanem l’anàlisi ‘El control setmanal de la Generalitat pel govern espanyol, un gest entre la propaganda i l’intent de col·lapsar‘, en què es donen les claus sobre com pot afectar la mesura del govern espanyol de demanar informes sobre les despeses de la Generalitat cada setmana.

També podeu llegir el Mail Obert de Tina Vallès. Titulat ‘El segon món és impossible’, es tracta d’una reflexié que parteix de la següent pregunta: ‘On viuries, en un món on només es pogués llegir, o en un món on només es pogués escriure?’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any