Les lletres protagonitzen una exposició al claustre de la Catedral de la Seu d’Urgell

VilaWeb
Redacció
04.08.2015 - 10:00
Actualització: 04.08.2015 - 12:58

La Seu d’Urgell (ACN).- ‘Les Lletres d’Ahir i d’Avui’ és una exposició sobre el patrimoni de la grafia de les lletres de documents i peces d’art històriques de gran valor que es conserven a la Seu d’Urgell, com ara el Beatus, el Missal de Galceran de Vilanova o el Llibre de les Usances de la Ciutat d’Urgell, i un recull de lletres i signes quotidians que podem trobar als carrers, camins o espais naturals de la comarca. Ha estat elaborada pel Bisbat d’Urgell i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, i es pot visitar als claustres de la Catedral de la Seu. La delegada de Patrimoni del Bisbat, Clara Arbués, ha manifestat que ‘es pretén de fer valer el patrimoni de les lletres de la comarca”.

Aquesta exposició manté una línia de continuïtat amb l’exposició que es va fer a la Catedral de Girona entre el juliol i el novembre del 2014. La direcció del projecte i disseny ha estat a càrrec de Jesús Del Hoyo, Cristina Flórez i Cristina Simon, del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya, amb la coordinació a l’Alt Urgell de Clara Arbués, Delegada de Patrimoni del Bisbat d’Urgell i de Julio Quílez, director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.

‘L’exposició té per objectiu combinar el patrimoni que tenen les peces d’art de l’Alt Urgell amb les lletres quotidianes, del dia a dia’, ha exposat Arbués. La delegada del patrimoni ha explicat que l’exposició volia acostar el públic a les peces d’art i a la quotidianitat a través de les lletres. En conseqüència, Arbués ha fet constar: ‘moltes vegades no tenim consciència que les lletres del carrer són també patrimoni lletrístic’.

Quílez ha explicat que l’Arxiu comarcal havia cercat les lletres més enllà dels arxius i que havia anat a les de l’entorn tot presentant imatges i documents de la vida quotidiana. Així, Quílez ha explicat: ‘l’exposició surt de l’àmbit purament arxivístic i s’endinsa dins el patrimoni lletrístic de l’àmbit civil, és una forma de cercar la pròpia identitat’.

Com a complement de l’exposició, han editat un catàleg que, a més d’una extensa compilació de material gràfic, recull textos de Montserrat Pagès i Jordi Pasques. L’exposició s’emmarca en les activitats i propostes del projecte de difusió cultural de les diòcesis de Catalunya, Catalonia Sacra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any