Les Juntes Generals de Guipúscoa han aprovat ‘reconèixer i respectar’ la proclamació de la República de Catalunya. La declaració, que ha estat promoguda i signada pel PNB i EH Bildu, converteix l’administració basca en la primera institució que reconeix la independència.

El text també accepta la suspensió temporal dels efectes de la declaració d’independència per facilitar que es possibiliti una sortida acordada per mitjà del diàleg.
Les juntes lliuraran els acords al parlament i al govern de Catalunya.

El govern de Navarra demana diàleg

Per una altra banda, el govern de Navarra ha acordat avui una declaració institucional sobre la situació política de Catalunya, que veu enormement complex i greu. ‘Les institucions estem obligades a aportar solucions, solucions polítiques, i per tant i per definició, solucions dialogades que ens permetin de superar aquesta escalada de crispació’, diu el text.

L’executiu navarrès també ha fet una crida al diàleg i ha reconegut l’esforç del president i la majoria parlamentària. ‘Però sobretot reconèixer i reivindicar l’esforç que amb aquesta decisió s’ha demanat a una part important, incontestable, de la societat catalana: aquella que l’1 d’octubre va reivindicar amb fets el seu dret de votar democràticament, tot i les dificultats que per força tots recordem, i que han deixat una empremta indeleble a la comunitat internacional’, ha afegit.

El document també fa referència als catalans que no van votar en el referèndum. ‘En la seva legítima decisió de no participar en la jornada electoral de l’1 d’octubre també ens exigeixen una sortida per a aquesta situació’, diu.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]