L’operadora pública Barcelona Energia s’ha posat en funcionament avui en instal·lacions municipals de la ciutat de Barcelona. D’aquesta manera, el consistori comença a proveir-se d’energia verda provinent majoritàriament de la planta incineradora de Sant Adrià de Besòs.

Desconnectar l’electricitat de les empreses privades per obtenir-la de l’operadora pública en les instal·lacions municipals és la primera fase de la implantació de Barcelona Energia, que prestarà servei en edificis municipals, equipaments culturals i esportius, mercats, cementiris, habitatges municipals i la xarxa d’enllumenat públic i semàfors.

En paraules de la batllessa, Ada Colau, Barcelona Energia permet de desconnectar la ciutat de l’oligopoli elèctric i impulsar la sobirania energètica. A mesura que els contractes elèctrics de les altres empreses municipals es vagin acabant, no es tornaran a licitar i passaran a l’operadora pública.

Barcelona Energia es converteix, així, en l’operadora pública més gran dels Països Catalans, que, a més, funcionarà amb energia de proximitat i 100% verda. Per Colau, això servirà per a combatre millor la pobresa energètica i garantir l’accés a una energia neta i a preus justs per als ciutadans.

A partir del gener del 2019, el servei s’oferirà a tothom. Per llei, el volum de negoci destinat a tercers no pot superar el 20% del total de negoci de l’empresa, cosa que permetrà de donar servei a unes 20.000 famílies a Barcelona.

Més enllà del subministrament directe de l’energia per mitjà de l’empresa pública, Barcelona Energia també pot ser representant energètic d’aquelles famílies que produeixin energia verda a casa seva amb plaques fotovoltaiques. ‘L’ajuntament serà còmplice de les llars que vulguin apostar per la fotovoltaica sense els riscos i les penalitzacions de la llei estatal’, assegura Colau.

L’energia verda que gestiona i explota Barcelona Energia prové de plantes que gestiona Tractaments i Selecció de Residus SA (TERSA), una companyia pública en què participa l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Un 90% surt dels processos de revaloració energètica de la planta incineradora de Sant Adrià de Besòs, un 9% de la planta de biogàs del Garraf i l’1% restant de les plaques fotovoltaiques del Fòrum.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb