L’operadora pública Barcelona Energia s’ha posat en funcionament avui en instal·lacions municipals de la ciutat de Barcelona. D’aquesta manera, el consistori comença a proveir-se d’energia verda provinent majoritàriament de la planta incineradora de Sant Adrià de Besòs.

Desconnectar l’electricitat de les empreses privades per obtenir-la de l’operadora pública en les instal·lacions municipals és la primera fase de la implantació de Barcelona Energia, que prestarà servei en edificis municipals, equipaments culturals i esportius, mercats, cementiris, habitatges municipals i la xarxa d’enllumenat públic i semàfors.

En paraules de la batllessa, Ada Colau, Barcelona Energia permet de desconnectar la ciutat de l’oligopoli elèctric i impulsar la sobirania energètica. A mesura que els contractes elèctrics de les altres empreses municipals es vagin acabant, no es tornaran a licitar i passaran a l’operadora pública.

Barcelona Energia es converteix, així, en l’operadora pública més gran dels Països Catalans, que, a més, funcionarà amb energia de proximitat i 100% verda. Per Colau, això servirà per a combatre millor la pobresa energètica i garantir l’accés a una energia neta i a preus justs per als ciutadans.

A partir del gener del 2019, el servei s’oferirà a tothom. Per llei, el volum de negoci destinat a tercers no pot superar el 20% del total de negoci de l’empresa, cosa que permetrà de donar servei a unes 20.000 famílies a Barcelona.

Més enllà del subministrament directe de l’energia per mitjà de l’empresa pública, Barcelona Energia també pot ser representant energètic d’aquelles famílies que produeixin energia verda a casa seva amb plaques fotovoltaiques. ‘L’ajuntament serà còmplice de les llars que vulguin apostar per la fotovoltaica sense els riscos i les penalitzacions de la llei estatal’, assegura Colau.

L’energia verda que gestiona i explota Barcelona Energia prové de plantes que gestiona Tractaments i Selecció de Residus SA (TERSA), una companyia pública en què participa l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Un 90% surt dels processos de revaloració energètica de la planta incineradora de Sant Adrià de Besòs, un 9% de la planta de biogàs del Garraf i l’1% restant de les plaques fotovoltaiques del Fòrum.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb