L’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) van presentar ahir recursos d’apel·lació contra la sentència del 4 de desembre de l’any passat per la qual es declara la nul·litat del protocol per a l’aplicació de la Llei de pobresa energètica.

La sentència, dictada per Jutjat contenciós administratiu número 2 de Barcelona, donava validesa a la impugnació feta per Endesa. Per les entitats, el protocol no és susceptible d’impugnació perquè no es pot considerar una disposició de caràcter general ni un acte administratiu impugnable.

En aquest sentit, recorden sobre el protocol que si bé la Generalitat en va fer difusió és només una proposta elaborada per una comissió de treball que no ha estat aprovat mitjançant una resolució administrativa ni ha estat signada per ningú, a més de no tenir caràcter obligacional, no pot innovar l’ordenament jurídic amb vocació de permanència en el temps i no pot produir efectes ad extra.

En tot cas, el document es va elaborar a l’empara del que determina l’article 6 de la llei 24/2015, de 29 de juliol, que a hores d’ara és plenament vigent, afegeixen les entitats. El president de l’ACM, Miquel Buch, i el president de l’FMC, Xavier Amor, han coincidit a assenyalar que ‘el protocol és una eina resultant del compromís del Govern de la Generalitat i la representació civil i institucional catalana per fer front a la pobresa energètica en els termes que fixa la Llei 24/2015. Les entitats municipalistes el que fem és defensar aquest compromís.’ Aquest protocol era l’eina que tenia el món local per aplicar la Llei 24/2015 contra la pobresa energètica i evitar que les empreses subministradores d’energia tallessin el servei a persones que no podien pagar.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb