Les defenses dels presos faran una petició de llibertat conjunta

  • Sobre la possibilitat de pactar amb la fiscalia, tots els advocats han negat aquesta possibilitat, però amb matisos

VilaWeb
Josep Rexach Fumanya
13.07.2018 - 12:27
Actualització: 13.07.2018 - 14:27

El clam de llibertat pels presos polítics –que demà es farà sentir en una manifestació a Barcelona– ha agafat més força que mai després que el tribunal alemany que ha de resoldre l’extradició de Carles Puigdemont, ahir es pronunciés categòricament sobre el delicte de rebel·lió: ‘És inadmissible l’extradició per càrrecs de rebel·lió’. Això, de retruc, afecta els polítics empresonats per la justícia espanyola a Lledoners i Puig de les Basses. Per això  avui, a través dels seus advocats, han demanat l‘anul·lació de l’ordre de suspensió dels diputats processats per rebel·lió i presentaran conjuntament una altra petició de llibertat.

‘Hem de tornar a exigir la posada en llibertat dels nostres clients. Cadascú amb la seva documentació, però ho farem tots units davant la sala d’enjudiciament, on presentarem aquest escrit de llibertat’, han anunciat la totalitat de les defenses, que han ofert una conferència de premsa conjunta al Col·legi de Periodistes. Hi eren Jordi Pina –Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull–, Marina Roig –Jordi Cuixart–, Xavier Melero –Joaquim Forn–, Andreu Van den Eynde –Oriol Junqueras i Raül Romeva–, i Olga Arderiu i Mariano Bergés –Carme Forcadell i Dolors Bassa–.

Un win-win
La decisió del tribunal de Slesvig-Holstein de denegar l’extradició per rebel·lió de Carles Puigdemont obre un nou escenari jurídic i segons els advocats, una oportunitat que pot suposar un win-win, tan pels presos com per la fiscalia. ‘La nostra sol·licitud és per a resoldre dos problemes alhora. La llibertat dels presos i que en el nou context, la fiscalia, pugui resoldre un problema propi i netejar el desprestigi que té. És un win-win. Oferim aquesta possibilitat’, ha dit Van den Eynde. I ha incidit en la mateixa idea: ‘Quan algú entra en un nou càrrec vol consolidar el seu prestigi.’

Marina Roig, advocada de Cuixart, ha dit que estan contents amb el trasllat, però que és absolutament insuficient. ‘Després de la resolució d’ahir i que s’hagi tancat la instrucció, hem pensat que havíem de fer aquesta conferència per a tornar a demanar la seva llibertat’. De fet, aquesta compareixença conjunta estava prevista per la setmana vinent, però les notícies provinents d’Alemanya han obligat a avançar-la.

Pactes amb la fiscalia
Sobre la possibilitat de pactar amb la fiscalia, arran d’unes declaracions de Gonzalo Boye en les quals alertava que alguna defensa podria emprendre aquest camí, tots ells s’hi han pronunciat amb més o menys vehmència. Jordi Pina, per part dels presos polítics del PDECat, ha dit que no ho ha fet, ni té intenció de fer-ho. Melero, que representa els interessos de Forn, també ha pres la paraula i referint-se als delictes de rebel·lió, sedició i malversació, ha dit que ‘no és desitjable’.

‘No ens podem imaginar anar confessos a judici amb una acusació particular que fa una demanda de pena molt elevada, i que llavors pot passar que la fiscalia s’hi agafi, com va passar en el 9-N‘, ha recordat Melero, que en aquell judici defensava els interessos de l’expresident Artur Mas.

El més contundent en la resposta ha estat Van den Eynde, que s’ha pronunciat en representació dels presos d’ERC: ‘No hi ha canal de negociació. Reclamem l’absolució i arribarem a Estrasburg encara que sigui per una multa de deu euros. Ni es parla ni es pacta.’ Marina Roig, advocada de Cuixart, ha respost en forma de pregunta: ‘Què he de negociar? No hi ha res a negociar perquè no hi ha delicte’.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any