finançament

Pedro Sánchez es va comprometre a presentar un nou model de finançament vuit mesos després de la seva investidura. Això vol dir que s’havia d’haver enllestit al setembre. I les Corts han volgut plasmar aquest compromís demanant al Consell que insti el govern espanyol a presentar una proposta de reforma del sistema de finançament autonòmic abans no es compleixin vuit mesos de la investidura, i a tornar la mensualitat de l’IVA del desembre del 2017. La proposta, que no inclou pas cap nova data, ha estat presentada de manera conjunta pel PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem, i s’hi ha assumit una esmena de Ciutadans. Ha obtingut el suport d’aquests quatre grups, l’abstenció del PP i el vot en contra de Vox.

L’acord reclama també mecanismes de compensació mentre no arribi la reforma del sistema; inversions estatals d’acord amb el pes demogràfic i el reconeixement i la regulació del dèficit de finançament acumulat des que es va fer la transferència de competències a la Generalitat. La iniciativa l’ha defensada la diputada de Compromís Aitana Mas, que ha advocat per fugir de partidismes i aconseguir consens. El finançament –diu– és un problema de primer orde en què tots han de fer un esforç, perquè la ciutadania espera dels seus diputats generositat, però també política útil.

Ciutadans vol que es concreti una data i la diputada Ruth Merino demana al govern espanyol que es presenti abans del primer de setembre. El diputat del PP Rubén Ibáñez ha recordat que aquests últims cinc anys s’han aprovat trenta resolucions per a reclamar la reforma del finançament però segons ell no ha canviat res. Creu que és fer un mal servei tornar a aprovar aquestes vaguetats, perquè el gran problema –afegeix– és la desídia i el desistiment del Consell de Ximo Puig.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb