Les Corts acorden tramitar la derogació de la llei de protecció a la maternitat de l’anterior Consell

  • El ple de les Corts Valencianes ha aprovat tramitar la derogació de la llei de protecció a la maternitat aprovada pel Consell del PP en 2009 a proposta de Compromís, amb el suport de PSPV i Podem, l'abstenció de Ciutadans i el rebuig del PP, que ha estat qualificada d'"ideològica" pels seus detractors i que els populars han defensat perquè "no fa mal a ningú".

VilaWeb
Redacció
13.07.2016 - 14:28
Actualització: 13.07.2016 - 16:07

VALÈNCIA, 13 (EUROPA PRESS)

El ple de les Corts Valencianes ha aprovat tramitar la derogació de la llei de protecció a la maternitat aprovada pel Consell del PP en 2009 a proposta de Compromís, amb el suport de PSPV i Podem, l’abstenció de Ciutadans i el rebuig del PP, que ha estat qualificada d'”ideològica” pels seus detractors i que els populars han defensat perquè “no fa mal a ningú”.

El Consell ha manifestat el seu criteri favorable a esta proposició de llei per a derogar la norma en tractar-se d’una llei “sense contingut” i recorda que l’executiu valencià “considera la maternitat com un dret que ha de plasmar-se en decisions lliures i responsables”.

La diputada de Compromís Maria Josep Ortega ha assegurat que esta llei “no era de protecció a la maternitat ni de protecció de res, era la ‘llei Cotino’ amb el suport del PP, una llei ideològica profundament masclista, reaccionària i que atemptava contra la llibertat de les dones”.

Ha lamentat que la llei va sorgir amb “un plantejament paternalista i ideològic” i tractava de “tutelar i vigilar la maternitat” com si les dones “no estigueren capacitades per a fer-ho per si mateixes”. A més, ha subratllat que ha estat “totalment inútil” perquè no s’ha desenvolupat.

Segons ha dit, les lleis han de basar-se al “respecte a les decisions de la mare, ajudant en la seua decisió i no interferint” en les mateixes, promovent la formació i la informació per a una maternitat “lliure i responsables”, aspectes que esta norma no preveia, ha prosseguit.

També ha recordat que l’exconseller Juan Cotino comparava als defensors de l’avortament en el seu bloc amb Herodes i es quedava “tan tranquil” i s’ha preguntat si els dius “són xicotetes espases d’Herodes que portem a l’interior”. “Volem tornar boja a la gent?”, ha afegit, per a dedicar esta iniciativa a les dones que han perdut la seua vida en avortaments clandestins.

Des del PP el seu portaveu adjunta, María José Català, ha assenyalat que en esta llei no es parla de l’avortament o del diu i ha preguntat en quina part del seu articulat es vulnera la llibertat de decidir de les dones. A més, ha criticat que pretenguen derogar una llei que part d’una iniciativa legislatura popular passant la “piconadora” i “sense arguments” quan “no fa mal a ningú”.

Ha rebutjat la denominació de ‘llei Cotino’ perquè les lleis “són de les Corts” i ha insistit a qüestionar si els sembla malament “la protecció institucional de drets de les mares, la col·laboració i coordinació administrativa, les ajudes a dones gestants o les ajudes socials com l’accés directe a la renda garantida per a menors embarassades i que lliurement decidixen continuar amb el seu embaràs”.

En la rèplica, la diputada de Compromís ha incidit que la llei “ha estat un capritx personal de Cotino” i ha incidit que en virtut de la norma es va crear “una xarxa dels clients” que va subvencionar a algunes associacions antiavortistes.

“INOPORTUNA, ESPERPÈNTICA, ABSURDA”

Per la seua banda, la diputada socialista Rosa Mustafá ha assegurat que esta llei “mai va deure haver existit” perquè és “ideològica, inoportuna, esperpèntica i absurda” amb propostes com computar com a nous membres de la família des de la fecundació. “Si no fos pel respecte a les Corts faria unes quantes bromes”, ha dit.

Així, ha incidit que el text era “un despropòsit de principi a final” i “s’atrevix a entrar on no té competències” i alhora és “tremendament perillosa perquè deixa en mans d’antiavortistes la xarxa d’assessorament a dones embarassades”, finançant amb diners públics a “grups de pressió perquè les dones no interrompen el seu embaràs”.

Ha recordat que la iniciativa popular provenia de Red Madre i que “els encarregats d’esta tasca van rebre ajuda de 12.000 euros” de les Corts i ha considerat que esta norma ha estat la manera de fer oposició al govern del PSOE que preparava llavors la llei de salut sexual i reproductiva.

MATERNITAT DESITJADA

La diputada de Podem Llum Quiñonero ha destacat que la llei no va servir a l’objectiu de protegir la maternitat, ha defensat una legislació que “defense els drets de les dones” i una “maternitat desitjada” perquè no es tracta de portar a les dones “cap a un part que no desitgen”.

Des de Ciutadans Carmen Sánchez ha manifestat que el seu grup compartix el fons de la llei pel que fa a “donar empara socioeconòmic a les dones embarassades en risc d’exclusió” però ha destacat que en cap cas cap legislació pot intervindre en “decisions personals i íntimes” o “condicionar les decisions de les dones”, mentre que ha advocat per augmentar esforços per a evitar embarassos no desitjats a través de l’educació i l’accés a anticonceptius.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any