Les cambres demanen igualtat d’oportunitats per a accedir als fons Next Generation

  • Volen assegurar que la convocatòria dels fons estigui oberta prou temps perquè arribi a totes les empreses

VilaWeb
Redacció
23.08.2021 - 17:02
Actualització: 23.08.2021 - 17:40

Les Cambres de Comerç de Catalunya han demanat la màxima transparència en els criteris de gestió dels ajuts dels fons Next Generation EU perquè totes les empreses tinguin les mateixes oportunitats per a accedir-hi i finançar els projectes. En un comunicat conjunt, les cambres catalanes demanen que els calendaris de convocatòria per als fons es publiquin amb antelació i s’asseguri que estiguin oberts prou temps perquè es puguin presentar propostes de valor de tota mena d’empreses. A més, demanen que es publiquin criteris de repartiment territorial i es respecti estrictament l’assignació habitual dels fons europeus. “De la mateixa manera que no s’entendria que els fons fossin atribuïts a un sol país de la UE, no es podrà justificar una distribució territorial esbiaixada”, diuen.

També demanen que es publiquin les avaluacions de les adjudicacions fetes fins ara i les que es faran en el futur en què s’indiqui cada empresa beneficiària amb dades com el territori on és, la mida i el sector i tota la informació possible que no lesioni el dret de confidencialitat de les empreses. Per acabar, reclamen que s’asseguri un flux constant d’informació cap als governs autonòmics i a les organitzacions que tenen l’obligació legal d’ajudar les empreses.

Segons que exposen, les cambres catalanes van celebrar la creació dels fons europeus, però avisen que no han de deixar enrere ningú que s’hagi adaptat a les línies estratègiques marcades per Europa, que impliquen d’ajustar-se als nous paradigmes de sostenibilitat ambiental i social. “Per tant, la seva gestió ha de contemplar necessàriament l’atribució a partir del mèrit de la proposta, però també la territorialització, la segmentació i la igualtat d’oportunitats”, diuen.

Les cambres reivindiquen que a Catalunya hi ha empreses amb gran capacitat d’innovació, arrossegament i distribució dels fons a proveïdors, socis de projectes i empreses col·laboradores; i que han identificat moltes oportunitats. Per això veuen amb preocupació la manera d’actuar del govern de la Generalitat: “Ens preocupa molt que amb la mecànica de convocatòries express només puguin estar-hi atentes certes empreses estretament vinculades als ministeris convocants.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any