Com assegurar la privacitat dels nostres missatges: les millors alternatives a WhatsApp

  • L'activista i informàtic Alfonso Sánchez explica per què la coneguda aplicació és poc segura i ens recomana Signal i Telegram

VilaWeb
Josep Rexach Fumanya
27.03.2016 - 22:00
Actualització: 28.03.2016 - 10:25

El dissabte 9 de gener la pregunta més freqüent entre els polítics de Junts pel Sí era la següent: ‘Tens Telegram?’. Es buscava discreció i confidencialitat a l’hora de fer circular el nom de Carles Puigdemont com a substitut d’Artur Mas. Per aquest mateix motiu alguns partits polítics també utilitzen aquesta aplicació per a informar els periodistes. Per què? Per què no utilitzen WhatsApp com fa el 70% de la població?

El passat mes de febrer WhatsApp va arribar als mil milions d’usuaris, una xifra que no ha aconseguit cap altra aplicació de missatgeria instantània. Tanmateix, darrere aquestes xifres espectaculars, l’aplicació propietat de Facebook no pot assegurar la privacitat dels seus usuaris com sí que ho fan altres aplicacions per comunicar-se.

Abans del 2014 qualsevol informàtic amb uns mínims coneixements podia llegir els missatges de qualsevol persona que es comuniqués per WhatsApp. La companyia californiana es va veure obligada a actuar i va implementar el xifrat punta-punta –endo to end-, un sistema que codifica els missatges entre telèfons. És a dir, el missatge queda encriptat fins que el receptor no l’obre i només el poden veure aquells mòbils que participen en la conversa. Però aquest sistema té alguns punts febles que fan de WhatsApp una aplicació poc segura. Ho explica a VilaWeb Alfonso Sánchez, activista, programador i membre de Xnet.

‘Per començar, el xifrat punta-punta només funciona d’Android a Android i no entre els mòbils iPhone i Windows Mobile‘, diu Sánchez. Això vol dir que tots els mòbils que no siguin Android i utilitzin WhatsApp tenen una protecció molt baixa i són molt més vulnerables davant de possibles atacs.

Aquesta no és l’única porta que poden utilitzar els intrusos. Altres aplicacions de missatgeria instantània generen un codi per cada conversa que iniciem. WhatsApp no, sempre utilitza el mateix. ‘Això facilita la feina a aquells que estiguin interessats a accedir als nostres missatges. Desencriptant un codi poden accedir  a tot l’historial dels nostres missatges’, explica Sánchez. Altres aplicacions, com que tenen un codi per cada conversa, posen més barreres per assegurar la nostra privacitat.

Sánchez ens explica que les aplicacions més segures i que millor protegeixen la nostra privacitat són Telegram i Signal: ‘D’aplicacions segures n’hi ha moltes, però perquè sigui una bona aplicació no només han de ser segures, sinó que també han de ser usables intuïtives’.

SIGNALSignal, una aplicació emergent
Està emergint amb força i a poc a poc la coneix més gent. El procés d’implantació en una societat és complicat. Cada persona prioritza una aplicació per comunicar-se en funció de si les seves amistats la utilitzen. Segons Sánchez, Signal és la millor del moment. Fins i tot té la recomanació estel·lar d’Edward Snowden, qui va destapar el programa d’espionatge de la NSA.

Signal és la fusió de dues aplicacions: TextSecure i RedPhone, desenvolupades per Open Whisper Systems. La companyia està especialitzada en aplicacions segures i enfocades a la privacitat, i assegura que és l’única que té protocols de xifrat revisats per especialistes.

Entre les implementacions que ha fet l’aplicació i que la fan de les més segures és que ofereix la possibilitat de comprovar la identitat de qualsevol persona que es vulgui posar en contacte amb nosaltres. Abans de començar una comunicació obliga a verificar la identitat de l’interlocutor amb una pregunta sobre alguna cosa que els dos implicats coneixen. És un filtre previ abans de començar una comunicació xifrada.

TELEGRAMTelegram, l’alternativa més popular
Aquesta aplicació s’ha erigit com la principal alternativa a WhatsApp. El seu principal atribut és que té l’opció de crear xats secrets, que autodestrueix els missatges en un temps determinat, des dels dos segons fins a un mes, segons l’opció que es vulgui. Una vegada passat aquest temps, el missatge desapareix de tots els dispositius. Com si mai no hagués existit.

L’avantatge de Telegram, explica Sánchez, és que té una opció de xat normal i l’opció de xat xifrat. ‘Almenys saps quan estàs tenint una comunicació segura i que es tracta d’una conversa xifrada. I que la resta no, que són converses sense informació compromesa’.

Cal apuntar que la comunicació xifrada només és possible entre dues persones. Els xats de grup no estan xifrats amb tanta seguretat. Signal, en canvi, sí que assegura la mateixa seguretat per tots els tipus de converses.

A banda d’aquestes dues aplicacions, caracteritzades per assegurar una bona privacitat a l’usuari, us en recomanem d’altres que poden ser alternatives a WhatsApp. Totes elles tenen algun al·licient. Vegeu-les:

lineLine Una altra alternativa molt coneguda pel gran públic però que no ha acabat de quallar. La seva interfície és semblant a la d’una xarxa social, és famosa per tenir un gran paquet d’emoticones amb un disseny molt característic i també permet fer trucades. Té un disseny molt asiàtic, on gaudeix de gran popularitat.

wechat-iconWeChat És la segona aplicació amb més usuaris per darrere de WhatsApp. Supera els 600 milions d’usuaris, la majoria d’ells concentrats a la Xina i altres països asiàtics. Malgrat que està patrocinat per Leo Messi, a Europa no aconsegueix penetrar. Igual que Line, ofereix moltes possibilitats. A diferència de WhatsApp, respecta més la privacitat de l’usuari, ja que no dóna cap informació sobre si està connectat, quan ho ha fet per última vegada i si el missatge ha estat vist.

hangoutsHangouts Ve instal·lada en tots els mòbils Android però també és disponible per a iPhone. La seva millor carta de presentació és que està desenvolupada per Google, segurament l’empresa amb més capacitat d’influència dins del món tecnològic. Al marge de la missatgeria instantània permet fer trucades de veu d’una gran qualitat i videoconferències en grup, amb deu persones de forma simultània.

sptbrosSpotbros Aquesta aplicació està desenvolupada a Espanya i un dels seus principals atributs és la privacitat. Per exemple, no ens podran enviar un missatge si els dos números no estan en l’agenda dels dos mòbils. També és una gran eina per a compartir material de forma segura i ens ofereix un tera (1000 Gb) d’emmagatzematge gratuït al núvol.

viber-for-windows-phone-8-qrViber Va néixer per a iPhone amb el gran avantatge de poder fer trucades de veu i videoconferències tot utilitzant dades. Amb l’auge de les aplicacions de missatgeria instantània, utilitat que també ofereix, la seva presència s’ha anat diluint. Un dels seus principals handicaps és la privacitat dels missatges.

icon175x175Skype Més que una alternativa a WhatsApp, molts usuaris la veuen com una segona opció. És una aplicació que l’associem a videoconferències, i és que va néixer per a oferir aquest servei en ordinadors. També ofereix la funció de missatgeria instantània.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any