Les 5 perles de les 10 en 2 minuts

VilaWeb
Redacció
04.11.2015 - 13:11
Actualització: 04.11.2015 - 14:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

1a perla. El testament que va portar els Borbons al tron d’Espanya era fals. Els escriptors italians Rita Monaldi i Francesco Sorti són els autors d’una novel·la que ha fet un descobriment històric sobre la dinastia dels Borbons. ‘Secretum’ revela que el testament en el qual Carles II de Castella va nomenar hereu Felip d’Anjou és fals. Això voldria dir que l’entrada dels Borbons a la monarquia espanyola, fet que va ocasionar la guerra de Successió, parteix d’una il·legalitat que es podria invalidar.

Monaldi i Sorti basen l’afirmació en alguns articles inèdits i, sobretot, en l’opinió de dos experts grafòlegs italians. Tots dos conclouen que la signatura que Carles II va fer al testament és falsa perquè és totalment incompatible amb les condicions en què es trobava quan es va morir. Segons que expliquen, la signatura només l’hauria poguda fer una persona col·locada en posició vertical i, en canvi, el rei espanyol es trobava agonitzant al llit.

http://imatges.vilaweb.cat/nacional/wp-content/uploads/2015/10/carlos-ii-hechizado-644×362.jpg


2a perla. Joan Tardà: ‘O guanyem o ens fiquen tots a la Model’. Joan Tardà i Xavier Trias han participat en un acte a Galícia, organitzat per la Sociedade Cultural Medulio. El diputat d’Esquerra Republicana i el regidor de Barcelona per CiU hi han explicat, cadascú des de la seva posició, com és que Catalunya ha passat de l’autonomisme a l’independentisme i han fet prediccions sobre el camí que se seguiria d’ara endavant.

Tardà ha estat especialment contundent quan ha dit que no hi ha marxa enrere possible: ‘O guanyem o ens fiquen tots a la Model. Això no serà una cosa senzilla.’ Per ell, el pas necessari és formar un govern de Junts pel Sí i la CUP tan aviat com sigui possible.

http://imatges.vilaweb.cat/nacional/wp-content/uploads/2015/10/2015102821442542053.jpg


3a perla. A la Xina les parelles podran tenir dos fills. El Partit Comunista de la Xina ha anunciat que d’ara endavant totes les parelles del país podran tenir dos fills. Amb aquesta reforma es posa fi, doncs, a la política de fill únic que s’hi ha implantat aquests últims trenta-cinc anys. La decisió s’ha pres al plenari anual centrat en les reformes financeres i de creixement del país.

La política del fill únic es va instaurar a la Xina el 1979, arran de la sobrepoblació, sobretot a les zones urbanes. Segons els experts, si no s’hagués aplicat ara hi hauria 1.700 milions d’habitants en comptes de 1.300 milions. El govern xinès creu que aquesta mesura demogràfica ha ajudat el país a sortir de la pobresa i a créixer econòmicament durant aquests tres decennis.


4a perla. Escàndol a l’ambaixada espanyola de Viena per la difusió de milers de dades personals. L’ambaixada espanyola a Viena ha difós les dades personals de 4.718 inscrits al cens electoral per als ciutadans de l’estat espanyol que viuen a l’estranger (CERA). La intenció inicial era d’informar els inscrits residents a Àustria sobre quins passos havien de seguir per votar a les eleccions del 20 de desembre. Però al correu hi han adjuntat un full de càlcul amb les dades personals de tots els inscrits. A banda els noms i cognoms, s’hi detalla el carnet d’identitat, el correu electrònic i el telèfon personal.

http://imatges.vilaweb.cat/nacional/wp-content/uploads/2015/10/CSeK5GxWwAAl_Br.jpg


5a perla. Milers d’imatges de les missions Apollo, a un clic. Per preservar el llegat dels astronautes que anaven a l’espai anys enrere dins un artefacte d’alta tecnologia, l’activista Kipp Teague, amb la col·laboració de la NASA, ha posat en línia més de deu mil fotografies en alta resolució de totes les missions Apollo, amb l’objectiu de posar-lo a l’abast de tothom. El bloc ‘Pols d’estels’ d’Enric Marco ha fet un recull d’aquestes imatges espectaculars. Vegeu-ho ací.

http://blocs.mesvilaweb.cat/wp-content/uploads/sites/1648/2015/10/21472308758_2c57aa7885_z.jpg

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes