Barcelona és una ciutat rica amb nens pobres sense beca de menjador. L’augment de la pobresa infantil no ha estat compensada amb prou ajuts a les famílies amb infants. Això es pot veure també amb les beques de menjador. La insuficiència de les mesures compensatòries contra els efectes de la crisi fa créixer la desigualtat i perdre eficiència a l’economia, també a Barcelona. Aquesta mancança que ens trobem és molt més aguda a la resta de Catalunya que no a Barcelona. Si a Catalunya només un 25% dels alumnes sota el llindar de la pobresa tenen garantida una beca de menjador, a Barcelona aquesta xifra arriba a més del 40%. La diferència és deguda a les dues injeccions de diners recents per part de l’actual consistori: 2,8 milions d’euros al juliol i 5 milions al desembre. Així i tot:

A Barcelona manquen 28.800 beques de menjador aquest curs
Per cobrir tots els infants i joves menors de 16 anys que viuen en famílies amb dificultats econòmiques per a arribar a final de mes calen 28.800 beques de menjador, a més de les 22.464 que han donat aquest curs a la ciutat. Amb les dades del Baròmetre d’Infància i Famílies a Barcelona presentat l’estiu passat i el nombre d’alumnes de les etapes d’infantil fins a l’ESO matriculats a la ciutat, menys d’1 de cada 2 alumnes de famílies amb dificultats o moltes dificultats per a arribar a final de mes reben ajuts de menjador. Segons el baròmetre (p. 35), un 29,2% de menors de 16 anys viuen en famílies amb dificultats o moltes dificultats econòmiques. Aquesta dada és molt semblant al 28,8% d’infants en risc de pobresa a Catalunya publicat per l’Idescat. Aquest 29,2% correspon a uns 51.246 alumnes dels 175.500 matriculats a Barcelona (175.467 el curs 2014-2015). Com que aquest curs el Consorci d’Educació de Barcelona ha concedit 22.464 beques de menjador, en falten 28.782 per a arribar a tot l’alumnat amb dificultats.

Al Consorci d’Educació de Barcelona, l’increment de les aportacions de l’Ajuntament han anat compensant històricament la disminució de les aportacions del Departament d’Ensenyament de la Generalitat. Aquest curs l’ajuntament aporta gairebé el 80% del pressupost del consorci en beques de menjador i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat només un 20,6%. Malauradament, aquesta disminució de la Generalitat fa que els augments pressupostaris del conjunt del consorci, incloent-hi el d’aquest curs, no arribin a cobrir tots els nens i joves de menys 16 anys en situació de risc d’exclusió de la ciutat. Per exemple, el 2008 l’aportació de la Generalitat va ser de 8 milions d’euros. Ara no arriba ni a la meitat.

Les quatre coses que cal fer per arribar a les 51.250 beques de menjador a la ciutat de Barcelona
Perquè el Consorci d’Educació de Barcelona garanteixi el dret subjectiu d’una correcta nutrició en l’àmbit escolar i promogui l’èxit educatiu, cal que compleixi:

1. Que el límit de renda per a obtenir una beca de menjador sigui el del llindar de la pobresa definit per l’índex europeu AROPE, que és, a més, el mateix índex que fa servir l’Institut d’Estadística de la Generalitat per definir el llindar de la pobresa (aquelles persones que ingressen menys del 60% de la mitjana d’ingressos al seu territori).

2. Que les beques de menjador donades segons els criteris de renda AROPE siguin del 100% de l’àpat.

3. Que els ajuts de menjador no restin sotmesos a disponibilitats pressupostàries.

4. Que els menjadors dels centres de secundària siguin oberts encara que no hi hagi classes a la tarda i els alumnes puguin gaudir de la beca de menjador cada dia.

Raons educatives, de dret i econòmiques per a lluitar contra la pobresa infantil
Des del punt de vista de l’ensenyament, un dels primers punts que s’han de garantir per a l’èxit escolar és la bona nutrició dels alumnes, a fi de disminuir-ne la vulnerabilitat. Una nutrició deficient i les situacions de risc afecten les aptituds cognitives i els resultats escolars, com destaca el Baròmetre de Barcelona (p. 83).

Des del punt de vista legal, garantir la bona nutrició dels infants i ajudar les seves famílies perquè ho puguin fer és un dret subjectiu reconegut per la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets dels infants (art 6.2, 24.1, 24.2, 27.1 i 27.3) i la constitució espanyola (art 39.4). Des del punt de vista econòmic, la desigualtat social genera ineficiència econòmica en els llocs on és més accentuada (Pau Mari-Klose, 19/12/14; eldiario.es).

Falten 28.800 beques de menjador a Barcelona segons les dades oficials de pobresa infantil i les beques concedides aquest curs: en total, se n’haurien d’haver donat 51.250. El Consorci d’Educació de Barcelona té l’obligació de garantir en l’àmbit escolar el dret subjectiu a una bona nutrició i treballar per l’èxit escolar de tot l’alumnat, independentment de la seva renda. L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya han d’afavorir l’eficiència econòmica de la nostra societat amb els ajuts que calguin i aconseguir la disminució de les desigualtats socials a Barcelona i a Catalunya.

Àlex Castillo, president de la FaPaC
Miquel Gené, comissió de beques de menjador de la FaPaC

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.