L’ANC reivindica el dret d’autodeterminació català al parlament britànic

  • La presidenta de l'entiat, Dolors Feliu, s'ha reunit amb el grup de parlamentaris britànics que segueix el cas català i els ha dit que la repressió continua cinc anys després del referèndum

VilaWeb
Redacció
26.10.2022 - 13:46

La presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, ha visitat el parlament britànic i s’ha reunit amb el grup de treball interparlamentari que, des del 2017, fa un seguiment del conflicte català. Durant la trobada, va presentar una ponència sobre les darreres notícies del moviment independentista i la política catalana i ha denunciat que, cinc anys després del referèndum, continua la repressió contra els catalans.

Ho ha exemplificat amb l’escàndol del Catalangate, i ha recordat que hi ha milers de persones processades arran del conflicte: “Aquesta onada repressiva ha estat planificada per les autoritats espanyoles per crear un efecte desmobilitzador entre els independentistes.”

La trobada també va servir perquè Feliu exposés la mirada crítica de l’ANC sobre la taula de diàleg, i va dir que tot i que els impulsors van dir que desjudicilitzaria el conflicte, des d’un primer moment el govern espanyol es va negar a parlar d’autodeterminació, referèndum, amnistia o la independència de Catalunya.

Feliu va reivindicar que el conflicte català no és pas cap afer intern, i va explicar la feina de l’ANC per pressionar les institucions europees perquè prenguin partit en trobar una solució. “Els catalans som ciutadans europeus i, per tant, tenim certs drets que cal protegir. Si Espanya abusa dels drets fonamentals amb impunitat, estableix un precedent perillós a la Unió Europea”, explica que va dir l’ANC en un comunicat.

A banda, durant la visita a Londres Feliu també va reunir-se a porta tancada amb parlamentaris de l’SNP escocès i del Sinn Féin irlandès per a compartir la situació a cada territori i cercar maneres de continuar la cooperació, especialment amb la previsió de futurs referèndums d’autodeterminació a Escòcia i Irlanda.

Feliu també s’ha reunit amb acadèmics de la Catalan Society de la Universitat de Cambridge i va participar en una reunió amb Privacy International, una ONG amb seu a Londres que treballa per protegir els drets digitals a tot el món. Amb aquesta entitat han parlat del Catalangate i la necessitat d’exigir responsabilitats als estats que utilitzen el ciberespionatge per vulnerar els drets fonamentals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any