L’escriptora i guionista Laia Aguilar ha guanyat el premi Josep Pla d’enguany amb la novel·la Pluja d’estels, que relata el retrobament d’un grup d’amics al cap de Creus després d’un incident tràgic. Aguilar és la primera dona que obté el guardó de narrativa en català des del 2010, any en el qual va ser distingida Llúcia Ramis.

Pel que fa a l’argument, l’escriptora ha indicat que Pluja d’estels reflexiona sobre la incapacitat de gestionar el dolor en una societat sotmesa a la ‘tirania de la felicitat’. ‘Ens passem el dia mostrant fragments de felicitat a les xarxes. I el dolor, on queda? I el fracàs? O el sentiment de culpa?’, s’ha preguntat quan ha recollit el premi.

Nascuda a Barcelona (1976), Aguilar és llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Ramon Llull i ha participat com a guionista en diverses sèries d’èxit com ara ‘Merlí’, ‘El cor de la ciutat’, ‘Ventdelplà’, ‘Un paso adelante’ i ‘Infidels’.

El premi, que atorga l’editorial Destino, és dotat amb sis mil euros. Pluja d’estels, que es publicarà el mes vinent, no és pas la primera obra d’Aguilar, que va guanyar el premi Carlemany amb Wolfgang (Columna, 2017).

Premi Nadal

En la mateixa gala s’ha atorgat el premi Nadal, que ha distingit El mapa de los afectos’, la primera novel·la de la poetessa i dramaturga Ana Merino (Madrid, 1971). L’obra se situa entre els Estats Units i l’estat espanyol, i arrenca amb una relació secreta que manté una mestra d’escola en una petita comunitat rural d’Iowa.

A l’esdeveniment hi ha assistit la consellera de Cultura, Maria Àngela Villalonga; la batllessa de Barcelona, Ada Colau; el primer tinent de batlle de la ciutat, Jaume Collboni; la presidenta de la Diputació de Barcelona i batllessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín; la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, i l’ex-president Artur Mas.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb