Labreu edicions recupera la novel·la més celebrada de Muriel Spark, ‘La plenitud de la senyoreta Brodie’

  • Us oferim un fragment d’aquesta nova traducció de l’obra a càrrec de Ferran Ràfols, i un comentari de l’editor, Ignasi Pàmies

VilaWeb
Montserrat Serra
11.04.2016 - 02:00

Labreu edicions recupera en català l’obra de Muriel Spark (Edimburg, 1918 – Florència, 2006) i comença amb la novel·la ‘La plenitud de la senyoreta Brodie’, que és la més coneguda i celebrada de l’escriptora, perquè es va portar al cinema i l’actriu protagonista, Maggi Smith, va obtenir un Oscar pel seu treball en la pel·lícula. Llegiu-ne un fragment. Si us interessa, Labreu presentarà la novel·la en diversos espais: el divendres 15 d’abril faran la primera presentació a la llibreria de Sant Just DesvernCal Llibreter  i el dia 18 a la libreria barcelonina La Impossible.

L'escriptora Muriel Spark l'any 1960.
L’escriptora Muriel Spark l’any 1960.

I per entrar en el món de Spark, l’editor de Labreu, Ignasi Pàmies, responsable de la col·lecció de novel·la La intrusa, ens ofereix un comentari extens i complet sobre l’autora i la novel·la, traduïda per Ferran Ràfols:

«Muriel Spark va ser una de les autores més brillants de la seva generació. Evelyn Waugh i Graham Greene van considerar-la una de les grans renovadores de la novel·la anglesa. Va rebre elogis d’autors tan diversos com John Updike o A.S.Byatt. És una narradora poderosíssima, amb una gran capacitat de mostrar els replecs més amagats de l’ànima. De la seva ploma han nascut personatges inoblidables, com la senyoreta Brodie.

A LaBreu teníem moltes ganes de recuperar aquesta autora per als lectors en català, com hem fet amb novel·les d’Anaïs Nin o Marguerite Duras que no es podien trobar en la nostra llengua. I hem volgut començar per la seva novel·la més estimulant, ‘La plenitud de la senyoreta Brodie’, en una nova traducció de Ferran Ràfols. Amb aquesta novel·la, Muriel Spark recrea episodis de la seva infantesa i ens transporta a un món aparentment ingenu amb un fons tempestuós, ple d’anhels i frustracions, devocions i rancúnies. És la novel·la que va catapultar Spark a la fama internacional. Poc després d’aparèixer la novel·la se’n va fer una adaptació per al teatre i una pel·lícula que li va valer un premi Oscar a  Maggie Smith.

‘La plenitud de la senyoreta Brodie’ presenta un personatge fascinant i contradictori. Jean Brodie és una mestra de primària a l’Edimburg d’entreguerres, que tria les seves preferides d’entre les alumnes de deu anys.  Són “les noies Brodie”: la Monica, famosa per les seves habilitats matemàtiques, la Jenny la noia més bonica i més gràcil de la colla, la Rose, especialment sensual, la Sandy, que destaca pels seus sons vocàlics i l’Eunice, coneguda per les seves acrobàcies.

Brodie vol dedicar-los els seus anys de plenitud. Vol convertir-les en la “crème de la crème”. Vol estalviar-los una existència vulgar i rutinària. Els dóna una educació privilegiada: les convida a prendre el te, a veure exposicions i al teatre. Els parla de la pintura renaixentista italiana, de la dansa clàssica, de les bones maneres. I els parla del seu futur i intenta desenvolupar els seus talents naturals. Les nenes, fascinades per la figura de la mestra, fabulen sobre la vida privada de la seva mestra. Tot allò que desconeixen ho compensen amb la seva imaginació desbordant. 

La mestra mantindrà el contacte amb les seves alumnes fins i tot quan passin a ser alumnes de secundària. I el record d’aquella mestra perviurà en el temps i les marcarà tota la vida. La manera poc ortodoxa d’entendre l’amor, la moral i l’ensenyament posarà la senyoreta Brodie al punt de mira de la directora, que buscarà la manera de tallar-li les ales. Acabarà adonant-se que l’única manera serà buscant la complicitat d’una alumna del seu cercle.   

El lector quedarà captivat per una poderosa veu narradora que domina els ritmes i el desenvolupament de les diverses intrigues.  Spark crea una densa i subtil teranyina, teixida amb les misèries i aspiracions de tota condició humana, les de la maduresa i les que van naixent quan tot just sortim de l’ou.»

coberta senyoreta Brodie

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any