La Xina assegura que podria tenir un vaccí ‘d’emergència’ al setembre

  • S'aplicaria en sanitaris i l'ús massiu trigaria encara uns mesos més, segons que ha informat el director del Centre de Control i Prevenció de Malalties del país

VilaWeb
El director del Centre de Control i Prevenció de Malalties del país, Gao Fu
Redacció
24.04.2020 - 14:34

Xina podria tenir un vaccí per als treballadors sanitaris que es trobin en una ‘situació d’emergència per coronavirus el setembre vinent, segons que ha informat el director del Centre de Control i Prevenció de Malalties del país, Gao Fu.

‘Potser al setembre podríem tenir una vacuna per a ser usada en situacions emergència, per exemple, si tenim una emergència amb un brot de virus de nou (…) podria ser usada per grups especials com els treballadors sanitaris’, va dir Gao en una entrevista amb el canal internacional de la televisió estatal xinesa.

El també viròleg i epidemiòleg va explicar que, si la malaltia torna a reproduir-se a gran escala, les vacunes que encara es troben a la segona o tercera fase d’assajos clínics podrien usar-se per a grups especials com els metges.

Gao va estimar que a principis de l’any que les vacunes amb les quals està assajant la Xina podrien estar ja llestes per usar-se en persones sanes, encara que tot dependrà de l’evolució del procés d’investigació i desenvolupament.

A més, ha explicat que en aquest moment a la Xina hi ha dues vacunes ‘candidates’ sota assaigs clínics: una és una vacuna de vector d’adenovirus i l’altra una vacuna inactivada, totes dues en la segona fase d’experimentació clínica. Habitualment, el període perquè una vacuna pugui estar disponible per al seu ús a nivell massiu és de al menys entre 12 i 18 mesos, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Però a causa del desenvolupament científic i de la urgència de la situació actual les primeres vacunes podrien ser proporcionades als treballadors sanitaris per a un ús d”emergència’, ha assenyalat Gao, que ha insistit que l’ús massiu trigaria uns mesos més.

Xina està provant actualment fins a cinc diferents opcions de vacunes, i les dues els assaigs clínics han entrat en la segona fase han estat desenvolupades per l’Institut de Productes Biològics de Wuhan del Grup Nacional Farmacèutic Xinès i un laboratori a Pequín de la companyia Sinovac Biotech.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any