La xarxa oncològica pública de cures pal·liatives arriba al 75% dels necessitats a Catalunya

  • La Xarxa oncològica pública de cures pal·liatives de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i del de la Salut (ICS) cobreix el 75% de les necessitats d'atenció pal·liativa de la població de Catalunya, ha explicat en un comunicat aquest dilluns l'ICS, amb motiu del Dia Mundial de les Cures Pal·liatives que es va celebrar el dissabte.

VilaWeb
Redacció
16.10.2017 - 12:51

BARCELONA, 16 (EUROPA PRESS)

La Xarxa oncològica pública de cures pal·liatives de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i del de la Salut (ICS) cobreix el 75% de les necessitats d’atenció pal·liativa de la població de Catalunya, ha explicat en un comunicat aquest dilluns l’ICS, amb motiu del Dia Mundial de les Cures Pal·liatives que es va celebrar el dissabte.

Els professionals d’aquesta aliança van realitzar el 2016 un total de 2.253 primeres visites en consultes externes i 2.007 visites de consultoria a pacients hospitalitzats, mentre que els centres de la Xarxa van donar d’alta a 1.065 persones ingressades i van atendre a domicili prop de 47.000 persones.

La Conselleria de Salut de la Generalitat va impulsar l’abril del 2016 aquesta xarxa, que integra l’Hospital Duran i Reynals, el de Bellvitge, el Doctor Josep Trueta de Girona, el Germans Trias i Pujol de Badalona, l’Arnau de Vilanova de Leida, el Vall d’Hebron de Barcelona i el Programa d’atenció domiciliària i equips de suport de l’atenció primària (Pades) de l’ICS.

Les cures pal·liatives milloren la qualitat de vida de les persones amb malalties cròniques avançades i dels seus familiars –el 45% són casos de càncer–, i cobreixen necessitats físiques, emocionals, familiars, socials, espirituals, d’aspectes pràctics, de presa de decisions, de maneig del final de la vida i de fer front al duel dels malalts i les seves famílies.

A Catalunya, necessiten cures pal·liatives entre l’1,3% i l’1,5% de la població general, un percentatge que augmenta fins al 35% i el 45% en malalts ingressats en hospitals d’aguts, entre el 60% i el 70% de persones ingressades en residències i el 70% dels pacients en centres sociosanitaris.

El director de la Xarxa, Jordi Trelis, ha cridat a suprimir “mites que encara perduren entorn de les cures pal·liatives”, com la seva identificació amb la mort i amb el càncer, i a augmentar la integració d’aquest model en la pràctica assistencial habitual.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any