L’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC), que agrupa els familiars dels presos polítics i dels exiliats, han denunciat la repressió d’Espanya al Comitè de Drets Humans de l’ONU. En una intervenció a càrrec de l’advocat Jordi Palou-Loverdos, els familiars han argumentat que l’actuació dels jutges espanyols no atén ‘els principis d’independència judicial i regles mínimes’ de l’Assemblea General de les Nacions Unides.

Han explicat que hi havia setze membres de govern i del parlament víctimes de presó provisional o exili forçat. ‘Ni tan sols es va respectar el dret d’una tutela judicial efectiva ni el dret de defensa, quan alguns foren citats per delicte de rebel·lió en menys de 24 hores d’antelació a més de cinc-cents quilòmetres del seu domicili’, han dit. També critiquen que el jutge Pablo Llarena assumís el relat d’uns ‘fets falsos’ de la fiscalia i denegués les peticions de llibertat, i han recordat que el magistrat va utilitzar la primera persona del plural en una interlocutòria, de manera que es col·locava en una situació de ‘part i víctima’ del procediment.

A l’últim, demanen al Tribunal Suprem espanyol i als jutges que garanteixin la imparcialitat del procés judicial, que evitin les penes anticipades i la criminalització preventiva d’idees o fets i que s’acordin mesures de llibertat, perquè la presó provisional hauria de ser el darrer recurs. Respecte del govern espanyol, l’insten a complir les regles i principis dels drets humans i a seguir els consells i recomanacions dels organismes de l’ONU.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb