En una sorprenent intervenció radiofònica, dilluns el director de La Vanguardia, Màrius Carol, va demanar que la gent que es vol manifestar divendres se n’anàs a Vic. L’actual director de La Vanguardia va exigir a crits als possibles manifestants del 21-D que deixassen ‘en pau Barcelona’ i els va reclamar que anassen a manifestar-se a Vic, adduint com a argument que la capital d’Osona és, segons ell, ‘la capital de la Catalunya catalana’.

La intervenció de Carol és desafortunada i ha rebut la resposta que es podia esperar de l’Ajuntament de Vic. La batllessa d’aquesta ciutat ha dit que les seues paraules havien estat un ‘menyspreu’ i, molt assenyadament, li ha recordat que ‘el problema no és on ens hem de manifestar divendres, sinó que haguem de tornar a reclamar justícia i llibertat en plena democràcia’.

Efectivament és aquest el problema de debò, el problema essencial. Però no és l’únic. L’apropiació de la ciutat de Barcelona per part del director de La Vanguardia és, pel cap baix, insòlita. Barcelona és de tots els barcelonins, d’ell també. I per tant no és de ningú en concret. A tothom li pot molestar una concentració o una manifestació, les inconveniències que se’n deriven. Però això no fa raonable que ningú s’atorgue el poder de decidir sobre qui es pot manifestar i qui no. I encara menys un director de diari, que no és precisament un càrrec electe.

Carol també comet un error important quan contraposa Barcelona amb Vic. Perquè la manera com confronta les dues ciutats deixa entendre que Barcelona està bé però Vic no. Que cal preservar Barcelona d’una mena de contaminació estranya que hi ha a Vic i que fa permissible allí el que ell no vol que passe de cap manera a Barcelona. I no em negareu que és ben estrany que algú que aspira a ser llegit a Vic insulte així els ciutadans de Vic.

Però encara resulta més preocupant l’ús que el director de La Vanguardia fa d’aquest concepte racista de la ‘Catalunya catalana’. Què vol dir Màrius Carol quan afirma que en compte de manifestar-se a Barcelona els qui protesten haurien d’anar a la capital de la ‘Catalunya catalana’? Vol dir que Barcelona no és Catalunya o que no és catalana? O pitjor: vol dir que Barcelona no és prou catalana? I encara: que hi ha una manera, diguem-ne pura de ser catalans?

El missatge que es deriva de les seues paraules és repugnant. ‘Catalunya catalana’ és un concepte que, com a proclama política i més enllà d’algunes referències literàries, ara mateix només fa servir l’extrema dreta catalanista, un sector polític que ha estat sempre molt marginal, i que el conjunt del moviment nacionalista, sobiranista i independentista ha rebutjat i atacat conscientment en el curs dels anys. Vic és una ciutat on hi ha barreja de gent, de religions, de llengües i de cultures. Com ho és Barcelona. I com ho és tot el país. I així ha de ser i així serà.

Diga què diga el director de La Vanguardia.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb