Els examinadors d’automòbil a Catalunya han dit prou. Avui comença una vaga que, si no hi ha acord amb la Direcció General de Trànsit (DGT), pot afectar 29.120 catalans que no podran fer l’examen de conducció abans del setembre. Les aturades podrien significar la suspensió de 1.456 proves. A Catalunya hi ha 112 examinadors i, de mitjana, fan tretze proves cada dia. Fins ara, les aturades que s’han fet han tingut un seguiment de prop del 90% de la plantilla.

Aquesta setmana la vaga durarà fins dimecres. Després, si encara no hi ha acord, es repetirà la vaga els tres primers dies de cada setmana de juliol. En total, vint dies de vaga. Un autèntic daltabaix per a la DGT i per les persones que no podran obtenir el carnet de conduir durant aquests dos mesos.

Els examinadors reclamen un augment del complement específic i asseguren que la DGT fa deu anys que els el deu. Aquesta demanda va ser acordada el 2007 i la majoria de la plantilla de la DGT, excepte els examinadors, va cobrar aquest complement. L’última reunió entre l’empresa i els sindicats, que es va fer dijous, va acabar sense acord.

També denuncien unes ‘condicions laborals i econòmiques deplorables’. Segons la UGT, els examinadors catalans es troben amb discriminacions de conciliació laboral respecte d’uns altres col·lectius de la DGT. Així mateix, diuen que la seva feina es duu a terme en zones on no hi ha les condicions de treball òptimes perquè no compleixen els protocols de seguretat i de violència laboral que estableix la DGT mateix.

La DGT ha arribat a considerar, com a solució d’urgència, formar militars perquè facin les funcions dels examinadors. Fins ara, per a ser examinador, calia ser funcionari i fer un curs específic, però és previst que en els anys vinents es convocaran oposicions obertes a tothom. La DGT assegura que té l’autorització del ministeri per a negociar la incorporació de tres-cents militars com a examinadors.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]