La rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, és al bell mig d’una polèmica a causa d’una crisi sorprenent desfermada per la institució que presideix. El rectorat ha exigit a l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes, I2SysBio, que desallotgi una planta de l’edifici que ocupa al parc científic de la universitat per encabir-hi un grup d’investigadors que treballen en un camp que no hi té cap relació i que cercava un espai al campus. La decisió, presa de manera unilateral, segons que diu l’institut, pot significar un cop dur per a l’I2SysBio, una institució científica d’un prestigi i projecció enormes, precisament quan és més destacada que mai, per la feina que fa a primera línia contra la covid-19.

L’I2SysBio demana de tornar ‘a la negociació’, segons que va declarar ahir a À Punt un dels dos directors de l’institut, el professor Juli Peretó. Peretó, professor de bioquímica i biologia molecular, codirigeix l’institut amb el professor José Luís García, del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), perquè l’I2SysBio és una institució creada per la Universitat de València i el CSIC.

El conflicte no tan sols fa perillar perill la relació entre la universitat i el CSIC, sinó que, alhora, pot causar problemes amb la Unió Europea, perquè el projecte, i concretament l’edifici, s’ha finançat amb fons de Brussel·les. El CSIC ha proposat solucions que el rectorat de la Universitat de València ha refusat de tenir en compte.

La polèmica ha saltat al carrer aquesta setmana, quan un dels investigadors, Javier Buceta, que és a punt de deixar una feina als Estats Units per instal·lar-se a l’I2SysBio, ha publicat un fil a Twitter en què denuncia els fets. 

El moment en què s’ha originat aquesta crisi és particularment sorprenent, perquè l’I2SysBio és una de les institucions dels Països Catalans més involucrades en la investigació sobre la covid-19 i aquestes darreres setmanes ha aconseguit més de tres milions d’euros per a dedicar-s’hi. L’institut, creat el 2016, era en plena fase de creixement i havia d’incorporar cinc grups de científics més abans del 2022. Són grups que ara treballen en uns altres països i que s’havien d’instal·lar tots a l’edifici del parc científic objecte de la controvèrsia.

La decisió del rectorat d’eliminar una quarta part de les instal·lacions que fa servir l’institut impedirà que aquests grups de científics s’hi incorporin i dificultarà la feina dels que hi treballen. El rectorat de la Universitat ha mirat d’explicar la crisi dient que la decisió té a veure amb la pandèmia, que ‘requereix mantenir la distància de seguretat entre els laboratoris i instal·lacions’. Aquesta explicació ha estat rebuda amb desconcert, perquè no s’entén com pot contribuir a mantenir la distància de seguretat retallar una planta sencera de les instal·lacions. De fet, quatre grups d’investigadors, dels catorze que hi ha a l’edifici, hauran d’abandonar la quarta planta de l’edifici i hauran de recol·locar-se en les altres tres, cosa que justament hi augmentarà la densitat. El cinquè grup, que s’havia d’incorporar aquest setembre a les instal·lacions de la quarta planta, també haurà de resituar-se.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.