El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, reconeix que la independència de Catalunya no seria un fet ‘neutral’ en relació amb els tractats de la UE. És a dir, que s’hi hauria d’involucrar d’alguna manera. És la resposta per escrit que ha donat Juncker a l’eurodiputada espanyola Beatriz Becerra (ex-UPyD i ara independent al grup ALDE), que li demanava què faria la Comissió en cas d’independència i quin seria l’estatus de Catalunya dins de la UE.

Juncker ha repetit la posició expressada unes altres vegades per ell mateix sobre aquesta qüestió, dient que ‘no és funció de la Comissió d’expressar una posició sobre qüestions sobre l’organització interna dels estats membres’. I afegeix: ‘Sobre possibles situacions, com la separació d’una part d’un estat membre o la creació d’un nou estat, aquestes no serien neutrals en relació amb els tractats de la UE’. I indica que ‘la comissió recorda que el procés per a l’accés dels estats a la UE ha de complir les normes i procediments prevists als tractats’. Ací podeu llegir la resposta en anglès, i ací en castellà, que aquesta vegada no ha estat manipulada com sí que va passar el 2015, poc abans del 27-S.

És una resposta molt semblant a la que va donar José Manuel Durao Barroso quan era president de la Comissió el 2012 a una pregunta signada per Ramon Tremosa, Raül Romeva, Salvador Sedó i Izaskun Bilbao.

Malgrat aquesta resposta, la premsa espanyola ha publicat informacions segons les quals Juncker diu que Catalunya quedaria fora de la UE en cas d’independència, en titulars com ‘Juncker reitera que una Catalunya independent sortiria automàticament de la UE’ (El País).

El representant permanent del govern a la UE, Amadeu Altafaj, ha reaccionat així a la resposta de Juncker:

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.