L’organització mundial Global Footprint Network, que analitza l’evolució i l’afectació de les petjades ecològiques al planeta, ha fet públic que avui la humanitat ja ha esgotat els recursos naturals previstos per a enguany.

Es tracta del Dia de la Sobrecapacitat de la Terra, i l’organització explica que, a partir d’avui i fins que acabi l’any, viurem ecològicament ‘a crèdit’. Global Footprint Network argumenta que hem fet servir més recursos dels que el nostre planeta és capaç de renovar en un any, la qual cosa vol dir que ‘emetem més carboni que el que els oceans i els boscos poden absorbir i agafem més peixos, consumim més aigua i tallem més arbres dels que la Terra pot produir’. L’organització recomana menjar menys carn, consumir menys combustible i no malgastar els aliments per tal d’aconseguir aturar aquesta tendència creixent.

Les necessitats actuals de consum al món són cada vegada més grans. Un dels indicadors principals és que, actualment, el petroli, el gas i el carbó constitueixen el 60% d’aquesta petjada ecològica.

El Dia de la Sobrecapacitat de la Terra es calcula cada any des de 1986, i any rere any el dia ha anat arribant més aviat. Tot i així, Global Footprint Network explica que hi ha una manera de solucionar-ho: ‘Si aconseguíssim de reduir a la meitat les emissions de carboni, podríem tardar fins a tres mesos més a assolir la data.’ Si no fos així, i el consum de recursos continués augmentant, l’organització alerta que l’any 2050 necessitaríem tres planetes Terra per a poder disposar de tots els recursos necessaris.

La pàgina web de l’organització ofereix la possibilitat d’accedir al FootPrint Calculator, amb què els usuaris poden saber quina petjada ecològica van deixant al planeta en funció dels seus hàbits de consum.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb